Éjszakai kijárási tilalomra kötelezik a migránsokat Ausztriában

 

Komoly szigorításokat tervez az osztrák kormány a menedékkérőkkel szemben: a belügyminiszter egyebek mellett éjszakai kijárási tilalomra kötelezné a bevándorlókat. Az osztrák alkancellár az M1-nek úgy nyilatkozott: az a feladatuk, hogy megvédjék a saját népüket a bűncselekményeket elkövető menedékkérőktől.

Elengedhetetlen a törvények szigorítása, mert az állampolgárok nem értik és nem is fogadják el, hogy az állam a jogszabályi korlátok miatt nem tudja őket megvédeni az erőszakos bűnözőktől – mondta Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár a közmédiának adott exkluzív interjúban.

Hozzátette: az Európai Uniót is felelősség terheli a kialakult helyzetért. Úgy vélte, fontos az idei európai parlamenti választás, mert Európa esélyt kap, hogy letérhessen arról a tévútról, amelyre vezetői az elmúlt években ráterelték.

Hétfőn Herbert Kickl osztrák belügyminiszter kijelentette, hogy akinek nincs keresnivalója Ausztriában – mert nem szorul védelemre – és csak bűnözni akar, annak mennie kell. Hétfőn arról is beszélt, hogy éjszakai kijárási tilalmat is tervez a kormány.

Minden egyes menedékkérővel aláíratják, hogy tartja magát az új szabályokhoz, például, hogy este 22 óra és reggel 6 óra között csak a számára kijelölt helyen tartózkodhat. Aki nem írja alá, átszállítják az ország sokkal ingerszegényebb vidékére, ahol semmi sem ösztönözné az éjszakai kijárásra – tette világossá a belügyminiszter.

A bécsi Praterstern vasútállomás környékét vagy ahogyan a helyiek hívják, a Prátert, ahol Bécs nagy területű nyilvános parkja van, régebben nyüzsgő élet jellemezte, a turisták szívesen töltötték itt az időt, mára viszont inkább rossz hírű a környék, hiszen rendszeresek a verekedések, amelyekben jellemzően afrikai és közel-keleti migránsok vesznek részt.

A vasútállomásnál is kitűzték az új osztrák fegyvertörvény szigorításáról szóló tájékoztatót, amely szerint engedély nélkül tilos fegyvert vagy a közbiztonságra veszélyes eszközt hordani. A szigorítás február elején lépett életbe, amelytől azt remélik, hogy csökkennek az erőszakos támadások, amelyek nemcsak a Práter környékén, de egész Ausztriában egyre többször fordulnak elő. Az idén már tíz gyilkosság történt, amelyek többségét bevándorló hátterű emberek követték el – közölte az M1 Híradója.