Iohannis kinevezte a szociáldemokraták miniszterjelöltjeit

 

Aláírta Klaus Iohannis román államfő a Szociáldemokrata Párt (PSD) két új miniszterjelöltjének kinevezését csütörtök este, ezzel lezárult a bukaresti kormány átalakítása körüli, három hónapja húzódó politikai válság.

A PSD kedden jelölt új tisztségviselőket az államfő által következetesen elutasított miniszterjelöltek helyett. A miniszterelnök-helyettesi tisztséggel együtt járó regionális fejlesztési minisztérium élére Daniel Suciu, a szociáldemokraták képviselőházi frakcióvezetője, a közlekedési tárca élére pedig Razvan Cuc képviselő, a tárca 2017-ben lemondatott korábbi vezetője kapott kinevezést.

A PSD-vel nyílt konfliktusban álló, a kormányt rendszeresen bíráló jobboldali elnök a tárcák élén álló ideiglenes miniszterek mandátumának utolsó napján hozta meg döntését. A román alkotmány szerint egy megüresedett miniszteri posztot legfeljebb 45 napig tölthet be ideiglenesen egy másik kormánytag. A regionális tárcát Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, a közlekedési minisztériumot Rovana Plumb európai alapokért felelős miniszter vezette eddig ideiglenes mandátummal.

Romániában november óta húzódott a kormányátalakítás körüli politikai csatározás. A PSD nyolc poszton akart váltást, de Iohannis csak hat miniszterjelöltet iktatott be, kettőt elutasított, majd amikor a kormányfő helyettük két újabb jelölttel állt elő, az elnök elnapolta a döntést arra hivatkozva, hogy a PSD túl sűrűn váltogatja minisztereit. Viorica Dancila miniszterelnök az alkotmánybíróság elé vitte az ügyet, amely megállapította, hogy Iohannis alkotmányos konfliktust idézett elő a kormányátalakítás hátráltatásával, és előírta számára, hogy adja ki az elnöki rendeletet a lemondott miniszterek felmentéséről.

A taláros testület azonban azt már nem írta elő Iohannisnak, hogy el kell fogadnia a kormányfő jelöltjeit, így az – év végi elnökválasztásra készülő, magát a kormánypárt egyedüli hatékony ellensúlyaként megjelenítő – államfő megtehette, hogy következetesen elutasította Dancila jelöltjeit. A történet legfőbb vesztese a PSD egyik kulcsemberének számító Lia Olguta Vasilescu PSD-alelnök, akit a kormányátalakítás során Iohannis felmentett a munkaügyi minisztérium éléről, de sem a közlekedési, sem a regionális fejlesztési tárca élére nem volt hajlandó kinevezni.

A válságnak a PSD most már akár presztízsveszteség árán is véget akart vetni. Hogy megkímélje pártját az egyértelmű meghátrálás látszatától, Vasilescu önként visszalépett a jelöltségtől, ezért volt „kénytelen” a PSD új miniszterjelölteket javasolni a két megüresedett tárca élére.

A címlapfotó illusztráció.