Az EP bizottsága a török csatlakozási tárgyalások felfüggesztését sürgeti

 

Elfogadhatatlannak nevezte csütörtöki írásos nyilatkozatában a török külügyminisztérium szóvivője, Hami Aksoy, hogy az Európai Parlament külügyi bizottsága szerdán elfogadta a Törökország uniós csatlakozási tárgyalásainak felfüggesztését szorgalmazó jelentéstervezetet.

Aksoy egyúttal jelezte: a végső jelentést az Európai Parlament márciusi plenáris üléseinek valamelyikén várhatóan el fogja fogadni. A szóvivő úgy vélte, hogy a jelentéstervezet az EP Törökországgal szemben tanúsított előítéletének jele, a benne található állítások pedig alaptalanok.

Ankara eltökélt a csatlakozási folyamat reformjainak folytatásában 

A Törökországról szóló EP-jelentéstervezet 2018. november 14-én tették közzé, és eddig 319 változtatási javaslatot fogalmaztak meg azzal kapcsolatban. Aksoy jelezte: azt várja, hogy a végső jelentés valóságosabb, pártatlanabb és bátorítóbb lesz, mert Ankara csak akkor veszi figyelembe.

Törökország eltökélt az uniós csatlakozási folyamat reformjainak folytatásában – emelte ki a szóvivő, hozzátéve: nem a tárgyalások felfüggesztésére, hanem a „csatlakozási előtti út megnyitására” van szükség, mert az szolgálja mindkét fél érdekét. Aksoy várakozásának adott hangot arra vonatkozóan is, hogy az Európai Unió „hű marad vállalt kötelezettségeihez”.

Az EP  éles bírálatokat fogalmazott meg 

Törökország 1995-ben lépett vámunióra az Európai Unióval, amelynek 1999-től tagjelöltje lett, majd a teljes jogú csatlakozásról szóló tárgyalások 2005-ben kezdődtek meg.

A folyamat az utóbbi években holtpontra jutott. Az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács 2016 decemberében úgy döntött, hogy a 2016. július 15-ei törökországi puccskísérletet követő elnyomó intézkedések miatt az EU nem nyit újabb csatlakozási fejezeteket Ankarával. A 35 megvitatandó fejezet közül 11 év alatt csak 16 fejezetet sikerült megnyitni, és mindössze egyet tudtak lezárni, a tudományos és kutatási fejezetet.

Az Európai Parlament is éles bírálatokat fogalmazott meg Törökországgal szemben, a képviselők már két állásfoglalásban is a csatlakozási tárgyalások felfüggesztését követelték.

A címlapfotó illusztráció.