Továbbra is nagy az iszlamista terrorveszély Németországban

 

Az Iszlám Állam terrorszervezet szinte teljes megsemmisülésének ellenére változatlanul nagy az iszlamista terrortámadások veszélye Németországban – mondta a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) vezetője szerdán egy berlini konferencián.

Holger Münch a 22. Európai Rendőrségi Konferencián tartott előadásában kiemelte, hogy az Iszlám Állam úgynevezett kalifátusa lényegében megszűnt, de ez nem jelenti a terroristák feletti győzelmet.

Az Iszlám Állam (IÁ) klasszikus terrorszervezetként működik tovább, ideológiája is fennmarad, és hívei Németországban is bárhol, bármikor végrehajthatnak támadásokat. A veszély nagyságát jelzi, hogy már hét ilyen merényletet akadályoztak meg a legutóbbi nagyszabású németországi iszlamista terrortámadás, a 2016 decemberében egy berlini karácsonyi vásáron elkövetett tömeges gázolás óta – tette hozzá a BKA elnöke.

Elmondta: a hatóságok mintegy 750 terrorveszélyes embert tartanak nyilván, közülük 450-en tartózkodnak Németországban, ebből 120-an börtönben vannak.

Sok a bevándorlók által elkövetett súlyos bűncselekmény

A legszélesebb nyomozati jogkörű német rendőri szerv vezetője a menekültügyi rendszerbe érkező bevándorlók körére jellemző bűnözésről elmondta: a legutóbbi, 2017-es adatok szerint közülük kerül ki a feltárt bűncselekmények elkövetőinek 9 százaléka, ami messze meghaladja arányukat a lakosság egészében. Ez leginkább a csoport demográfiai szerkezetének, a fiatal férfiak magas arányának tulajdonítható – közölte Holger Münch.

A menekültügyi rendszerbe érkező bevándorlók körében mutatkozó bűnözésre jellemző a súlyos bűncselekmények magas aránya. Az élet elleni bűncselekmények 15 százalékát, a szexuális önrendelkezés elleni bűncselekmények 12 százalékát az ebből a csoportból kikerülő bűnözők követik el. Az ilyen esetek révén pedig nagyon gyorsan és nagyon erősen fellángol a vita nyilvánosságban – mondta a BKA elnöke.

Szintén jellemző a visszaesők átlagon felüli aránya, míg a lakosság egészét tekintve a bűnözők 27 százaléka tartozik a visszaesők közé, menekültügyi rendszerbe érkező bevándorlók köréből kikerülő bűnözőknél 32 százalék ez az arány.

Az észak-afrikai térségből – Marokkó, Algéria, Tunézia és Líbia – származók körében különösen magas, 50 százalék feletti a több bűncselekményt elkövetők aránya – emelte ki Holger Münch.

Évtizedes problémák

Hangsúlyozta: mindent meg kell tenni azért, hogy az észak-afrikaiak körében ne nyerjen teret az úgynevezett klánbűnözés, amely eddig más arab csoportokra és a kurdokra volt jellemző Németországban.

A nyolcvanas évek óta kiépült bűnöző klánok súlyos gondokat okoznak, leginkább Berlinben, Brémában és Észak-Rajna–Vesztfáliában, és ezeket a 25-30 év alatt kialakult problémákat nem lehet 25-30 nap alatt megszüntetni.

Ezért a rendőri szerveknek most az észak-afrikai térségből származó többszörös bűnelkövetőkre kell összpontosítaniuk, hogy ne szerveződjenek ők is klánokba – fejtette ki Holger Münch.