Tovább tart a vita Magyarország és Brüsszel között

 

Tovább tart a vita Magyarország és Brüsszel között a kormány legújabb tájékoztató akciója miatt. Az uniós vezetők szerint nem igazak a kampányban közölt állítások, hogy Brüsszel a migráció támogatásán dolgozik. Ezt Jean-Claude Juncker és Frans Timmermans is visszautasította. A magyar kormány szerint azonban a brüsszeli tervek egyértelmű célja, hogy fokozzák a bevándorlást.

„Be akarják vezetni a kötelező betelepítési kvótát”, „gyengíteni akarják a tagállamok határvédelmi jogait”, „migránsvízummal könnyítenék a bevándorlást” – olvashatók a kormány legújabb tájékoztatási kampánynak anyagain.

A magyarországi plakátkampány indulatokat váltott ki az Európai Unió központjában. Brüsszelben az Általános Ügyek Tanácsának keddi ülésén Frans Timmermans támadta a leghevesebben a magyar kormány kezdeményezését. Az Európai Bizottság alelnöke hétvégén az MSZP kongresszusán kampányolt az európai baloldal mellett – hangzott el az M1 Híradójában.


A Miniszterelnökség uniós kapcsolatokért felelős államtitkára, Varga Judit kedden a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy Frans Timmermans tanúbizonyságát adta, hogy képtelen elválasztani tisztségét a szocialista csúcsjelölti minőségétől, és kiforgatta a magyar kormány aznap megjelent tájékoztatási kampányát. Úgy fogalmazott, az uniós testületben is folytatódik az Európai Parlamentben megkezdődött kampány.

A Soros Györggyel jó kapcsolatot ápoló Frans Timmermans a tanács zárt ülése utáni sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy szerinte alaptalan a magyar kormány kampánya, mert az Európai Bizottság az elmúlt években éjjel-nappal a határok megerősítésén dolgozott.

„Brüsszel tervei alapjaiban veszélyeztetik Magyarország biztonságát, ezért döntött úgy a kabinet, hogy tájékoztatási kampányt indít” – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Hozzátette, az uniós bürokraták most úgy csinálnak, mintha erről szó sem lenne.

Ahogy Frans Timmermans, úgy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint is valótlanságok szerepelnek a kormány kampányában. Egy keddi németországi rendezvényen Juncker azt is mondta, hogy a magyar kereszténydemokraták nem képviselnek keresztény értékeket, és nincs helyük az Európai Néppártban.

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő közösségi oldalán azt írta, „Jean-Claude Juncker kudarcot vallott, mert elnöksége alatt milliószám bejöttek az illegális migránsok, és kimentek a britek”.

A politikus hozzátette, „Juncker szolidaritásból is megbukott, mert folyamatosan azon dolgozik, hogy kizárassa a néppártból a Fideszt azért, mert kezdettől ellenezte az illegális bevándorlást”. „Juncker továbbra is kitart hibás politikája mellett” – folytatta Deutsch Tamás, aki egyúttal hangsúlyozta, a Fidesz továbbra is kitart a néppárt eredeti elvei és az európai értékek mellett.