Bekérették a svéd külügyminisztériumba a magyar nagykövetet

 

Személyeskedő támadásoktól mentesen kell politikai vitát folytatni – ismertette Svédország álláspontját a stockholmi külügyminisztérium sajtófelelőse, Anton Dahlquist szerdán azt követően, hogy Magyarország nagykövetét bekérették a svéd külügyminisztériumba.

A Dagens Nyheter című svéd lap internetes kiadásának értesülése szerint a külügyminisztérium illetékese közölte: mindkét fél érdeke a tények tiszteletén alapuló párbeszéd olyan kérdésekben is, amelyekben az álláspontok igen messze állnak egymástól.

A magyar nagykövetet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Annika Strandhäll svéd társadalombiztosítási minisztert érintő kijelentései miatt kérették be a svéd külügyminisztériumba.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akciótervről Annika Strandhäll ugyanis Twitteren azt a megjegyzést tette közzé, hogy „riasztó, ami Magyarországon történik”.

„Most azt akarja Orbán, hogy több ‘igazi’ magyar gyermek szülessen”, s üzenetében továbbá azt állította: mindez a 30-as évek Németországát idézi, és a kormány kihasználja a magyar nőket.

A SVT svéd televízió idézte Semjén Zsoltot, aki a miniszter kijelentése kapcsán „aberrációról” beszélt.

A magyar külügyminisztérium válaszul bekérette a svéd nagykövetet, hogy tiltakozzon Strandhäll szavai ellen.