Az EP-szakbizottság aggódik a sajtószabadság miatt

 

A Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány létrehozása nyugtalanító, drámai hatással van a sajtószabadság magyarországi helyzetére, és a demokrácia alapjait is veszélyezteti – jelentette ki Petra Kammerevert az EP kulturális bizottságának elnöke Brüsszelben szerdán, az EP-testületnek az Európai Bizottsággal közösen tartott, a magyarországi média helyzetével foglalkozó vitáján.

Hangsúlyozta, hogy az uniós intézmények rendkívül nyugtalanító jeleket kapnak a Magyarországról, ezért fontos összegezni, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésre annak érdekében, hogy az uniós bizottság az európai jogot érvényesítse.

A magyar médiaviszonyokat elemezték Brüsszelben

Giuseppe Abbamonte, az Európai Bizottság médiapluralizmust vizsgáló, készülő éves jelentését ismertetve aggályosnak nevezte, hogy a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) elnöke és az elnökség tagjai a kormánypárthoz kötődnek.

A jelentés szerint az alapítvány létrehozása a magyar médiára gyakorolt hatásában – egyebek mellett a médiapluralizmus vagy a tulajdonkoncentráció, kereskedelmi és tulajdonosi befolyás, valamint az erőforrások állami kezelésének vonatkozásában – kockázatot jelent. A politikai függetlenség szempontjából közepes kockázatot állapított meg, ami azt jelenti, hogy politikusok vagy politikai pártok közvetett vagy közvetlen befolyással bírnak a médiában.

Abbamonte kijelentette: a Kesma létrehozása valószínűleg további romlást fog eredményezni a magyar médiaviszonyokban. Aggodalmat okoz az is, hogy az ellenzéki, kritikus hangot használó sajtótermékek nem kapnak állami támogatást, ami jelentős bevételi forrásoktól fosztja meg őket. Ez piactorzulást eredményez – húzta alá.

Megemlítette, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke is azt jelezte: a Kesma létrejötte veszélyes jelenség, ezért az uniós alapszerződés hetes cikke, a jogállamiságot vizsgáló eljárás keretében is napirenden van annak vizsgálata.

A jelentéstevő elmondta azt is, hogy az uniós bizottsági médiamonitor megállapítása szerint nincs igazán független szabályozótestülete a magyar médiának, noha az unió vonatkozó irányelve szerint teljes mértékben függetlennek kell lenniük az audiovizuális felügyeleti hatóságoknak, és hatásköreiket a szabályozás szerint kell tudni gyakorolniuk.

Mint közölte, több információ szerint az alapítvány ellenőrzése egy kézben van, minden sajtóorgánum szoros kapcsolatokkal rendelkezik a kormánypárttal vagy közvetlenül a miniszterelnökkel, önkéntes adományozóik is szorosan kapcsolódnak a kormányhoz. Ezt azt jelenti, hogy a kormány ellenőrzése beavatkozó jellegű – húzta alá.

Bocskor Andrea: A keresztény-konzervatív értékeket bírálják

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az unió több országában létezik a magyarhoz hasonló médiaholding, amelyek működése viszont nem jelent problémát az uniós intézmények számára. Ennek okát abban látta, hogy Magyarországon keresztény-konzervatív értékeket közvetítő és a nemzeti médiát megmenteni szándékozó kezdeményezésről van szó.

Elmondta: elemzések mutatják, hogy 69 százalékban még mindig kormánykritikus a magyar média, és csak 31 százalékban kormánybarát. A legtöbb embert elérő televíziók vagy internetes portálok szintén ellenzéki beállítottságúak – közölte.

„Nem tisztességes azt mondani, hogy Magyarországon veszélyeztetett helyzetben van a magyar média, valamint semmi és senki sem korlátozza az ellenzéki vélemények megjelenését, vagy veszélyezteti az újságírói szabadságot” – fogalmazott a fideszes politikus.

A magyar szocialista EP-képviselő helyeselte a brüsszeli vizsgálatot

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában tarthatatlannak nevezte, hogy a média központosítását a magyar kormány stratégiai jelentőségűnek nyilvánította, és így kivonta a versenyjogi szabályok alól.

Véleménye szerint azonban előremutató, hogy az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottsága napirendre vette a fideszes médiaalapítvány ügyét, és egyértelművé tette, hogy a magyar médiapluralizmust kiemelkedő kockázat fenyegeti.

„Ennek ellenére elszomorító, hogy az Európai Unió továbbra is a finomkodás útját választja az egyik legfontosabb európai érték, a tájékozódás és tájékoztatás szabadságának felszámolását végző Orbán-kormánnyal szemben” – mondta a szocialista képviselő.