Mogherini és Pelosi az erős transzatlanti partnerség fontosságát hangsúlyozta

 

A szilárd transzatlanti partnerség, az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti jó viszony fontosságát hangsúlyozta keddi brüsszeli találkozóján Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke és Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Sajtóközleményében Mogherini rámutatott, hogy mindketten döntő fontosságúnak tartják a felek közötti  barátság fenntartását, ehhez az együttműködés, a párbeszéd folytatására van szükség számos területen, például a kereskedelmet, a klímaváltozást és az emberi jogokat illetően.

A délelőtti megbeszélésen külpolitikai kérdések is napirenden voltak, megvitatták a legfrissebb venezuelai, közel-keleti, afganisztáni, nyugat-balkáni, ukrajnai és oroszországi fejleményeket, de szó volt az Európai Unió közös biztonság- és védelempolitikájáról is.

Mogherini és Pelosi végül megerősítették elkötelezettségüket a multilateralizmus és a szabályalapú nemzetközi rendszer mellett. Ez üzenetértékű lehet az ezekkel meglehetősen ellenséges Donald Trump amerikai elnök számára.

A Nancy Pelosi vezette kétpárti delegáció tagjai kedden biztosították tárgyalópartnereiket afelől, hogy  Donald Trump elnök  állásfoglalása  ellenére az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett az Európai Unió és a NATO iránt.

A képviselőház elnöke leszögezte: mindkét nagy amerikai párt szilárdan kiáll a NATO mellett, ebben nincsenek nézetkülönbségek.

„Tudjuk, hogy Amerika és Európa jövője összekapcsolódik. De vannak hullámvölgyek és nézeteltérések, mint minden családban” – közölte Eliot Engel, a képviselőház külügyi bizottságának demokrata elnöke.

Párttársa, Gerry Connelly köszönetet mondott Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, amiért „összehozta” a Nyugatot, illetve aláhúzta, hogy Washington elkötelezettsége megingatathatlan, egyértelmű a közös biztonság és értékek melletti.

Pelosi még hétfőn érkezett Brüsszelbe, ahol Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével folytatott megbeszélést. A delegáció tagjai Mogherini mellett kedden találkoztak a NATO főtitkárával és a belga kormányfővel is.