Meggyaláztak egy zsidó temetőt Franciaországban

 

Csaknem száz sírt meggyaláztak Franciaország keleti részén, a Strasbourghoz közeli Quatzenheim zsidó temetőjében, horogkeresztet festettek rájuk – közölte kedden a helyi prefektúra, amely a leghatározottabban elítélte ezt a gyalázatos antiszemita cselekményt.

Fel fogunk lépni, törvényeket hozunk és büntetni fogunk – mondta a szavai szerint „teljes Franciaország szolidaritását kifejezve” Emmanuel Macron francia államfő, aki Christophe Castaner belügyminiszter és Haim Korsia franciaországi főrabbi kíséretében azonnal a helyszínre érkezett, ahol és családtagok és helyiek gyűrűjében végigment a 96 sír között, mielőtt ellátogat a párizsi Soá emlékhelyre.

Tüntetések Párizsban az antiszemitizmus ellen

Ez utóbbi látogatást a köztársasági elnök már a temetőgyalázás előtt bejelentette, miután kedden este országszerte megmozdulásokat rendeznek az antiszemitizmus ellen.

„Nagyon sok francia városban ma nagygyűlések lesznek valamennyi politikai erő felhívására” – emlékeztetett Emmanuel Macron, aki „valamennyiünk kudarcának” nevezte, hogy „egyes honfitársaink ilyen dolgot tesznek”.

Országszerte mintegy hetven városban lesznek tüntetések, köztük a legfőbb Párizsban. A République térről induló menetet Édouard Philippe miniszterelnök fogja vezetni, s azon Francois Hollande és Nicolas Sarkozy volt államfők mellett a kormánytagok kétharmada és több mint húsz politikai párt jelezte részvételét.

A sírgyalázások bizonyítják, hogy a rasszizmus, az antiszemitizmus és a gyűlöletbeszéd veszélye még mindig jelen van – mondta Thorbjorn Jagland. A strasbourgi székhelyű Európa Tanács főtitkára szolidaritását fejezte ki a zsidó közösséggel, és elítélte a zsidó temető antiszemita indíttatású, barbár és szörnyű megszentségtelenítését. Kijelentette, a keddi rongálás úgy a Franciaországban, mint több más uniós tagállamban tapasztalható antiszemita megnyilvánulásokból táplálkozik, ami ellen minden kompromisszum nélkül küzdeni kell.

A parlament is felfüggeszti este a munkáját annak érdekében, hogy minél több képviselő és szenátor el tudjon menni a rendezvényre.

Az antiszemitizmus elleni megmozdulást a szocialisták kezdeményezték tiltakozásul az ellen, hogy a hivatalos adatok szerint tavaly 74 százalékkal növekedett az antiszemita incidensek száma az előző évhez képest, valamint a kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tiltakozó sárga mellényesek felvonulásain rendszeressé váltak az antiszemita szlogenek és cselekmények.

Emlékhelyeket gyaláztak meg

A kormány- és elitellenes tiltakozásokon több antiszemita rongálás és emlékhelygyalázás történt Párizsban. Egyebek mellett a 2006-ban meggyilkolt Ilan Halimi zsidó fiatalember emlékére állított fának átvágták a törzsét két nappal a fiatal halálának 13. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezés előtt, horogkeresztet rajzoltak egy párizsi zsidó étterem kirakatára, és a holokauszttúlélő Simone Veil néhai francia minisztert, az Európai Parlament első női elnökét ábrázoló párizsi postaládákra, múlt szombaton pedig Alain Finkielkraut filozófust antiszemita sértések érték Párizsban tüntetők részéről.

 

Emelkedett az incidensek száma

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a 2017-ben történt 311 esethez képest 2018-ban 541-re emelkedett ezeknek az incidenseknek a száma. Ezek közül 183 tettleges antiszemita cselekmény, egy emberölés volt, a többi 358 pedig fenyegetés.

A jelentős emelkedés ellenére a számok nem érték el a 2015-ös arányt, amikor is 808 antiszemita incidenst regisztráltak a francia hatóságok, köztük januárban egy zsidó élelmiszerbolt elleni dzsihadista támadást, amelyben négyen vesztették életüket.

Az antiszemita cselekmények száma egyébként a merényletsorozat előtt döntött rekordot, 2014-ben 851 esetről tudtak a hatóságok, tíz évvel korábban pedig 974-et regisztráltak.

Mindezek következtében az elmúlt évtizedben hivatalos adatok szerint mintegy 45 ezer zsidó, a franciaországi közösség tizede emigrált Izraelbe, de többen Kanadába vagy Egyesült államokba költöztek, illetve az országon belül is megindult a zsidók átköltözése biztosabb negyedekbe.

Francia elemzők szerint a három hónappal ezelőtt szociális követelésekkel indult elitellenes sárga mellényes mozgalom megmozdulásai felszínre hoztak tabukat és erősítik a gyűlölködést.

Az antiszemitizmus forrásai Franciaországban

Szakértők háromfajta forrását látják a franciaországi antiszemitizmusnak: a radikális iszlámot, amely a második világháborút követően betelepített muzulmán lakosság körében nyert teret, a hagyományos szélsőjobboldali nézeteket, valamint a szélsőbaloldalhoz kapcsolható politikai anticionizmust, ez utóbbi kettő figyelhető meg a sárga mellényesek megmozdulásain.

„Az antiszemitizmus mindannak a tagadása, ami a köztársaság és ami Franciaország” – írta a Twitteren kedden Emmanuel Macron. Édouard Philippe miniszterelnök pedig a L’Express című hetilapnak adott interjúban úgy vélte, hogy azért kell „teljesen eltökéltnek, mondhatnánk, dühösnek lenni az antiszemitizmus elleni küzdelemben, mert az nagyon is mélyen gyökerezik a francia társadalomban”.

A kormányfő szerint „hazug és abszurd állítás az, hogy a sárga mellényes mozgalom antiszemita, de a sárga mellényesek válsága felszakította a gátakat”.

Antiszemita vademberek támadása

Elítélte kedden az izraeli kormány a franciaországi Strasbourghoz közeli Quatzenheim zsidó temető meggyalázását, amit Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő „antiszemita vademberek által elkövetett megdöbbentő cselekménynek” minősített. A bevándorlásügyi miniszter azt javasolta az ottani zsidóknak, hogy vándoroljanak ki Izraelbe.

„Valami megdöbbentő dolog történt ma Franciaországban. Nyolcvan zsidó sírt gyaláztak meg antiszemita vademberek náci szimbólumok felhasználásával” – állt Benjámin Netanjahu közleményében. Az izraeli kormányfő felszólította a francia vezetőket és a többi európai vezetőt, hogy a leghatározottabban ítéljék el az antiszemitizmust.

„Az antiszemitizmus egy olyan csapás, amely mindenkit, nem csak minket fenyeget, és azt minden alkalommal el kell ítélni” – vélekedett.

Joáv Gálant izraeli bevándorlásügyi miniszter pedig azt javasolta a franciaországi zsidóknak, hogy vándoroljanak ki Izraelbe. „Határozottan elítélem az antiszemitizmust Franciaországban, és felhívást intézek a zsidókhoz: jöjjenek haza, vándoroljanak be Izraelbe” – írta Twitter-oldalán.  „A temető meggyalázása a sötét idők képeit idézi fel a zsidó nép történelmében” – tette hozzá.