Újabb román nacionalista feliratok a bukaresti magyar líceum kerítésén

 

Ismét román nacionalista feliratok jelentek meg a hétvégén a bukaresti, magyar tannyelvű Ady Endre Lícium kerítésén, amelyet - az aláírás szerint - a Dinamo sportklub szurkolói fújhattak fel festékszóróval.

Az incidensről elsőként a Maszol.ro hírportál számolt be. A lap által közölt fotókon az „Erdely egy roman fold”, és a „Noi suntem romani, noi suntem aici pe veci stapani” (Románok vagyunk, e föld urai mindörökké mi vagyunk) felirat olvasható.

Az MTI telefonos megkeresésére Trif Olga, a tanintézet igazgatója elmondta, hogy feljelentést tett a rendőrségen, de a helyszínelés után az iskola egyik alkalmazottja és az önkormányzat már hétfő délelőtt eltüntette a feliratokat.

Hozzátette: a magyaroknak “üzenő” feliratokon kívül az elkövetők náci horogkeresztet és a Dinamo jelét is felfestették a kerítésre. Az igazgató szerint nem lehet véletlen, hogy a – magyar-román mérkőzésnek tekintett – Sepsi OSK-Dinamo futballmérkőzés után egy héttel történt újabb ilyen incidens.

Mint mondta, decemberben is a Dinamo egy szurkolója festette fel az iskola kerítésére a „Gyűlöljük a bozgorokat” feliratot; a rendőrség azóta azonosította és megbírságolta a tettest.

A magyarokra lealacsonyító jelzőként használt „bozgor” kifejezés „hazátlant” jelent.  Az MTI kérdésére, hogy miként értelmezhető a magyar nyelvű „figyelmeztetés” az egyetlen magyar tannyelvű bukaresti iskola kerítésén, Trif Olga elismerte: nyilvánvalóan a magyar közösségnek szól az üzenet.

Ugyanakkor leszögezte: a magyar tannyelvű iskola az 1990-ben történt önállósodás óta nem volt gyűlölködő megnyilvánulások célpontja, igazgatóként ő az önkormányzat és a szaktárca részéről is mindig támogató szándékot tapasztalt.

A DoarDinamo.ro (Csak a Dinamo) szurkolói portál szerint múlt héten a Dinamo sportklubot ötezer lejre büntette meg a Román Labdarúgó Szövetség, amiért a február 9-i, a Sepsi OSK elleni, Sepsiszentgyörgyön játszott mérkőzésen szurkolói a „Kifele az országból a magyarokkal” szlogent skandálták.