Tárgyalni próbálnak az Iszlám Állam megmaradt harcosai

 

Az Iszlám állam terrorszervezet több mint háromszáz, nagyrészt külföldi dzsihadistája tárgyalások segítségével igyekszik kijutni a délkelet-szíriai Baghúz településéből, amelyet körbekerítettek a nyugati támogatást élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) katonái – jelentették hírügynökségek hétfőn szíriai aktivistákra és a tárgyalásokat megfigyelő forrásokra hivatkozva.

Értesülések szerint a terroristák sok civilt ejtettek túszul, hogy így erősítsék az alkupozíciójukat. Megfigyelők szerint a terroristák új taktikája késlelteti majd az Iszlám Állam végső legyőzésének a pillanatát.

Jelenleg is zajlanak a tárgyalások

Az AP hírügynökség magát megnevezni nem kívánó forrása azt mondta, a terroristák folyosót követelnek maguknak, amelyen át eljuthatnának a Szíria északi részén lévő Idlíb tartományba. A Törökországgal határos Idlíb az egyetlen olyan jelentősebb terület az országban, amely túlnyomórészt továbbra is a kormányellenes erők kezén van. A tartományt az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai ágának számító Hajat Tahrír as-Sám (HTS) dzsihadistái ellenőrzik.  A tárgyalások a forrás szerint közvetítőkön keresztül jelenleg is zajlanak.

A DeirEzzor24 nevű kelet-szíriai aktivistahálózat ugyancsak hétfőn azt jelentette, hogy élelemmel megrakott teherautók indultak Baghúz felé. Értesülésük szerint a terroristák szabadon engedték az SDF tíz katonáját is, azonban egyelőre nem világos, mit kaptak cserébe.

Hétvégén a brit székhelyű szíriai aktivistahálózat, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) azt közölte, a szervezet utolsó néhány száz harcosa megadta magát, és legfeljebb az alagutakban lehetnek még emberei.

Több tucatnyian meghaltak

A Nemzetközi Mentési Bizottság (IRC) nevű segélyszervezet szerint legalább 62 ember halt meg az elmúlt hetekben, akik, miután kijutottak a dzsihadisták ellenőrizte területekről, az alultápláltságba és a kimerültségbe haltak bele. Paul Donohoe, a szervezet szóvivője szerint az áldozatok kétharmada egy éven alatti gyerek volt. Hozzátette, sokan az út során haltak meg, de akadtak, akik az után, hogy a menekülttáborba értek.

Az észak-szíriai Haszaka tartománybeli al-Hol menekülttáborába az elmúlt hetekben több mint 30 ezren érkeztek, így al-Hol már csaknem 42 ezer menekültnek ad otthont. Köztük több ezer külföldi van, elsősorban nő és gyerek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) többször bírálta az al-Holban uralkodó állapotokat, és akadálytalan hozzáférést igényelt a táborhoz.

Az SDF és az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szeptemberben indított offenzívát a terroristák enklávéja ellen.

A szíriai válság 2011 márciusában békés kormányellenes tüntetésekkel kezdődött, a konfliktus azonban sokszereplős polgárháborúvá fajult, amely az elmúlt években százezrek életét követelte, és több millió szíriait juttatott menekültsorba.

A címlapfotó illusztráció.