Nem engedik szabadon az elfogott külföldi dzsihadistákat

 

A Szíria északi részét ellenőrző kurd hatóságok hétfőn leszögezték, hogy nem engedik szabadon az Iszlám Állam elfogott, külföldi állampolgárságú dzsihadistáit, de hazájuknak felelősséget kell vállalnia értük.

Abdulkarim Omar külkapcsolatokkal foglalkozó kurd illetékes elmondta, hogy mintegy 800 külföldi harcost börtönöztek be. Szűk családjukkal együtt összesen háromezer főről van szó, de számuk napról napra nő. Omar időzített bombának nevezte a foglyokat, akik kiszabadulhatnak, ha támadás éri a kurd autonóm területet.

Donald Trump amerikai elnök a hétvégén azzal fenyegetőzött, hogy a szélsőségeseket elengedik, ha származási országuk nem fogadja vissza őket. Trump hétvégi Twitter-üzenetében felszólította Nagy-Britanniát, Franciaországot, Németországot és más európai szövetségeseit, hogy fogadják vissza és állítsák bíróság elé azt a több mint 800 dzsihadistát, akiket Szíriában fogtak el. Az amerikai elnök jelezte, hogy elutasító válasz esetén szabadon engedik a szélsőségeseket.

Az Egyesült Államok nem szívesen nézné végig, ahogy az iszlamisták visszaszivárognak Európába, mert a várakozások szerint oda akarnak majd menni – figyelmeztetett Trump.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi terrorellenes koalíció támogatásával bíró Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ernyőszervezet készen áll az iszlamisták utolsó szíriai zárványának felszámolására, totális katonai vereséget mérve a szélsőségesek kalifátusára. Dzsija Furát, az SDF egyik katonai parancsnoka szombaton elmondta, hogy a megmaradt dzsihadistákat körbezárták az iraki határon fekvő egyik kis faluban.

A címlapfotó illusztráció.