Kirajzolódtak a nézetkülönbségek a müncheni konferencián

 

A hétvégén tartották a bajor fővárosban a világ legnevesebb kül- és biztonságpolitikai fórumát, a háromnapos Müncheni Biztonságpolitikai Konferenciát. Az esemény csúcspontja Mike Pence amerikai alelnök és Angela Merkel német kancellár beszéde volt. Szóba került a migráció, Oroszország, az Északi Áramlat, Kína és az iráni atomalku is.

Pócza István, a Nézőpont Intézet politikai elemzője szerint sok beszédet még mindig a liberális gondolkodásmód dominált, és a távol maradók is jól kategorizálhatók.

x (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Merkel kereste a kapcsolódási pontokat az amerikaiakhoz, de saját maga felé politizált (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Angela Merkel német kancellár a konferencián a jelen legfontosabb kihívásaival – a migráció, Oroszország, az Északi Áramlat, Kína és az iráni atomalku – kapcsolatban olyan álláspontot fogalmazott meg, ami szemben áll az Egyesült Államok elképzeléseivel.

Ugyanakkor a napokban többször is úgy nyilatkozott, hogy fenn kell tartani a gazdasági kapcsolatot Moszkvával. Tudva, hogy Németországnak milyen geopolitikai érdeke fűződik az Északi Áramlat megépüléséhez, világos, hogy Merkel saját maga felé politizált – értékelte a konferencián elhangzott Merkel-beszédet Pócza az M1 Ütköző című műsorában.

Hiába próbált meg olyan hangot megütni, amelyet meghallanak az amerikaiak, Washington Donald Trump amerikai elnök hivatalba lépése óta nem ugyanolyan szögből szemléli a világot, mint azt korábban megszokhatták.

Éles ellentétek mutatkoztak meg

A konferencián nemcsak republikánusok, hanem demokraták is részt vettek. Megjelent Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke és Obama korábbi alelnöke is, és mindketten kiemelték, hogy új korszak kezdődik, holott nehéz megjósolni, hogy két év múlva milyen párthoz tartozó elnököt választanak meg az USA-ban – emlékeztetett Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Merkel beszédével kapcsolatban elmondta:

vastapsot kapott a résztvevőktől,

ami az utóbbi időben nem volt jellemző. A német kancellár kiemelte, hogy az amerikaiak Irán-politikája és az autókat érintő vámpolitikája is torz, és nem Németország jelenti a biztonságpolitikai kockázatot az Egyesült Államok számára.

Nógrádi szerint éles kontraszt mutatkozott a német–amerikai és a német–európai álláspontok között a konferencián.

Megjegyezte: a német és a brit védelmi miniszter közös beszéddel nyitották meg az eseményt, amelyen kiemelték, hogy a Brexit után is együttműködnek.

Merkel szembement az amerikaiakkal

Arra a kérdésre, hogy miként hangozhattak el különböző adatok Németország jövőbeli védelmi kiadásairól, Pócza István azt mondta: ha Annegret Kramp-Karrenbauertől származik a 2 százalékos GDP-arányos irányszám, akkor

Németország hosszú távon elkötelezett a védelmi kiadások növelése mellett.

Ennél sokkal kisebb horderejű kérdésekben is egyeztetik a beszédeket, hogy ne tűnjön úgy: nem képviselnek egységes álláspontot.

Nagyjából hatszáz vendég érkezett a konferenciára (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Pócza szerint Merkel beszédéből újfajta, „Németország az első” gondolkodásmód szűrhető le. A kancellár nem mondta ki nyíltan, de ütköztetni próbálta magát az amerikaiakkal, és erre helyezte beszéde súlypontjait.

Kérdés, hogy hosszú távon hogyan alakul Trump és Merkel viszonya, hiszen ismert, hogy az amerikai elnök elvárja, hogy a NATO többi tagja is részt vállaljon a befizetésekből, és ne az Egyesült Államok „tartsa el” egyedül a szövetséget – tette hozzá.

Taktikai nézetkülönbségek

Habár Angela Merkel csak taktikai nézetkülönbségekről beszélt, valójában igen komoly stratégiai viták húzódnak meg a háttérben – hívta fel a figyelmet Nógrádi György. Merkel nem zárná be az ajtót Irán előtt, és Oroszországgal kapcsolatban is így fogalmazott.

Annegret Kramp-Karrenbauer,  a legnagyobb német kormánypárt, a konzervatív CDU elnöke is ott volt a konferencián, de nem kapott látványos szerepet. Heiko Maas német külügyminiszter vasárnap este mondott értékelő beszédet a német közszolgálati televízióban, amiből teljesen hiányzott a stratégia – értékelt Nógrádi.

Látványosak az európai–amerikai és a német–amerikai ellentétek Szíria, Irán és a közepes hatótávolságú rakéták kérdésében is. A felek ugyan nem mondták ki, de

jó pár kérdésben szemben állnak az USA-val.

Hozzátette még, hogy jelzésértékű, hogy beszéde elején Mike Pence amerikai alelnök Trump üdvözletét tolmácsolta, ezt pedig egyetlen vendég sem tapsolta meg.