Negyedmillió önkéntes jelentkezett a segélyek szétosztására

 

Önkéntesek tízezrei esküdtek fel Caracasban Juan Guaidó ellenzéki vezetőnek szombaton, hogy segíteni fognak a Venezuelának szánt humanitárius segély szétosztásában.

„Brigádokat fogunk felállítani, hogy a segélyt behozhassuk az országba” – hangsúlyozta az ország ideiglenes államfőjének magát kikiáltó Guaidó.

Elmondta, a venezuelai Teherfuvarozók Szakszervezetének segítségével február 23-án tervezik behozni a segélyszállítmányokat a szomszédos országokban létrehozott gyűjtőhelyekről.

A Guaidót elsők között elismerő Egyesült Államok által küldött segélyszállítmány jelenleg a venezuelai-kolumbiai határ menti kolumbiai városban, Cúcutában vesztegel, miután a venezuelai hadsereg a múlt héten barikádot emelt a Tienditas nevű határhídon. Az ellenzéki többségű caracasi parlament vezetője korábban azt állította, hogy a segélyszállítmány szétosztásához 250 ezer ember jelentkezett önkéntesnek.

Venezuela jelenleg súlyos gazdasági válsággal küzd, az infláció várhatóan 10 millió százalékot ér el az év végére, ezenkívül nagyszámú ember szenved az akut élelmiszer- és gyógyszerhiánytól. A külföldi segély bejuttatása Venezuelába az utóbbi napokban az ellenzéki többségű parlament elnöke, Juan Guaidó és Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök közötti hatalmi vetélkedés legfőbb elemévé vált. Maduro fenyegetésként értékeli a támogatást, amely szerinte az Egyesült Államok katonai beavatkozásának előkészítésére szolgál.

„A hadsereg készen áll megvédeni az országot” – jelentette ki Maduro. Guaidó viszont a katonákat arra szólította fel, hogy álljanak az ellenzék mellé, és engedjék át a határokon a latin-amerikai országnak szánt, égetően szükséges segítséget.