Felvonulással emlékeztek meg a sárgamellényes mozgalom három hónapos évfordulójáról

 

Mintegy háromszáz sárgamellényes tüntető felvonulással ünnepelte vasárnap Párizsban a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tiltakozó mozgalom három hónapos évfordulóját.

A rendőri erőkkel biztosított békés menet délelőtt 11 órakor indult a Diadalívtől a Champs-Elysées sugárúton át a Mars-mezőre. Incidensek nem történtek, de Ingrid Levavasseurt – aki a kezdetek óta a sárgamellényes mozgalom egyik arcának számít és január 24-én bejelentette, hogy önálló listát állít a májusi európai parlamenti (EP-) választásokra – inzultálták, ezért a nő elhagyta a menetet. Az interneten kapott támadások miatt a 31 éves, gyerekeit egyedül nevelő ápolónő egyébként a múlt héten már lemondott a sárgamellényesek EP-listájának vezetői helyéről.

Rohamrendőrök a francia kormány szociális és adópolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek feléjük tartó demonstrációján a párizsi Diadalívnél február 16-án (Fotó: MTI/EPA/Julien De Rosa)

A sárgamellényesek először rendeztek vasárnap megmozdulást, amelyen a legfőbb követelés az állampolgári kezdeményezésű népszavazás bevezetése volt.

Az üzemanyagadó emelése ellen 2018 novemberében a Facebookon létrejött mozgalom az elmúlt három hónapban több szociális jellegű követelést fogalmazott meg, és az államfő távozását is követeli a városok menti körforgalomban felállított úttorlaszok mentén. Szombatonként pedig a városközpontokban tartanak spontán felvonulásokat, amelyek rendszeresen rendbontásokba és összetűzésekbe torkollnak a rendfenntartó erőkkel. Hétvégéken ezért országszerte mintegy 80 ezer rendőr és csendőr teljesít szolgálatot a francia utcákon a közrend biztosítására.

A címlapfotó illusztráció.