Megadta magát a dzsihadisták maradéka – ezt közölte az OSDH

 

Megadta magát az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet utolsó néhány száz harcosa Szíriában, a legutóbbi napokig megmaradt tenyérnyi területüket az iraki határ közelében elfoglalta a nyugati támogatást élvező arab-kurd koalíció – jelentette szombat reggel az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat.

A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező, angliai központú OSDH azt közölte: több száz dzsihadista megadta magát, legfeljebb az alagutakban lehetnek még emberei az IÁ-nak.

A Reuters hírügynökség más forrásból nem tudta megerősíteni az OSDH állítását.

Az IÁ ellen ádáz harcot vívó Szíriai Demokratikus Erők (SDF) egyik szóvivője a minap közölte, hogy a dzsihadisták egy alig több mint egy négyzetkilométeres területre – Baghúz falu néhány házára és egy kisebb földdarabra – szorultak vissza Deir ez-Zór tartományban. Alagutakat ástak, ezekben sáncolták el magukat, ami nehezítette a küzdelmet ellenük – mondta egyik szóvivőjük, Adnan Afrin.

Ugyanez a szóvivő szombaton nyilatkozva az AFP hírügynökségnek nem erősítette meg azt a jelentést, miszerint a dzsihadisták megadták volna magukat. Arról számolt be viszont, hogy nagyon sok civilt tartanak túszul fogva az alagútrendszerben, sokkal többet, mint ahányra az SDF számított.