Az ukrán főügyész nyomozást indíttatott Timosenko ellen

 

Jurij Lucenko ukrán főügyész utasította a korrupcióellenes ügyekre specializálódott ügyészséget (SZAP), hogy vizsgálja ki azt a feljelentést, amelyben Julija Timosenkót, a Haza (Batykivscsina) párt vezetőjét törvénytelen vagyonosodással gyanúsítják – közölte pénteken a főügyészség sajtóosztálya

Timosenko pártja államfőjelöltje a március 31-i elnökválasztáson, a közvélemény-kutatások szerint megelőzi népszerűségben Petro Porosenko jelenlegi elnököt, és esélyes arra, hogy bejusson a második választási fordulóba. A főügyészség nem részletezte, ki jelentette fel Timosenkót, és mire alapozza az ellene felhozott vádat. A feljelentés a hivatal közlése szerint személyesen Lucenko nevére érkezett csütörtökön.

A főügyésznek joga van arra, hogy saját hatáskörében indítson eljárást

Az ilyen jellegű bűncselekmények esetében a nyomozás a korrupcióellenes iroda, a NABU hatáskörébe tartozik, a SZAP pedig felügyeletet gyakorol az eljárás fölött – idézte az ide vonatkozó törvényi paragrafusokat az UNIAN hírügynökség.

Az Ukrajinszka Pravda hírportálnak az említett nyomozóhatóságoktól egy nem megnevezett forrás azt mondta, hogy sem a NABU, sem a SZAP nem tervez nyomozást indítani Timosenko ellen. Szavai szerint nem akarnak ebben a politikai játszmában részt venni.  A forrás hozzáfűzte, hogy a főügyésznek joga van arra, hogy saját hatáskörében indítson eljárást, ha akar.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy egy január 31-i bírósági döntéssel már elutasították egy társadalmi szervezet keresetét, amely szintén a NABU-t és a SZAP-ot kötelezte volna arra, hogy indítsanak nyomozást Timosenko ellen korrupció gyanúja miatt.

Timosenko az elnökválasztási kampánnyal hozta összefüggésbe az ügyet

Timosenko, reagálva a hírre, egyértelműen az elnökválasztási kampánnyal hozta összefüggésbe a főügyész bejelentését. Szerinte a főügyészség azért „próbál korrupciós ügyet fabrikálni” ellene, mert ő Porosenko elnök fő riválisa a választásokon.

Kifejtette: szerinte arról a vádról lehet szó, amely szerint amerikai lobbisták dolgoztak neki. Szavai szerint 2018 tavaszán tudomást szerzett arról, hogy valaki lobbistákat bérelt fel számára az Egyesült Államokban. „2018. április 10-én közöltem a felbérelt céggel, hogy nem dolgozhatunk együtt, mert a szerződést az én tudomásom nélkül kötötték meg. Sajnálatos, hogy a főügyész alapvető keresési műveleteket nem tud végrehajtani a Google-ban, mielőtt hangos bejelentéseket tesz állítólagos bűncselekményekről” –  jegyezte meg Timosenko.

Azzal vádolta meg a jelenlegi vezetést, hogy Viktor Janukovics leváltott elnök módszereit alkalmazza az államfőjelöltekkel szemben a választási kampányban, azokat a technológiákat, amelyeket még Paul Manafort – Donald Trump amerikai elnök volt kampányfőnöke – dolgozott ki Janukovics számára.