Gyerekként csatlakozott az Iszlám Államhoz, most hazatérne

 

Shamima Begum két barátnőjével 2015 februárjában minden gond nélkül jutott Törökországon keresztül Szíriába, ahol mindhárman csatlakoztak az Iszlám Államhoz. Begum most születendő gyermekének biztonsága érdekében szeretne hazatérni Nagy-Britanniába.

„Az üzenetem egyértelmű: ha valaki terrorista szervezeteket támogatott külföldön, annak habozás nélkül megakadályozom a hazatérését” – indokolta döntését Sajid Javid brit belügyminiszter, aki személyesen határoz arról, hogy a kilenc hónapos terhes Shamima Begum hazatérhet-e Nagy-Britanniába.

A nőnek a holland származású, iszlám hitre áttért férjétől már született két gyermeke, de alultápláltság miatt meghaltak. A nő csalódottságát fejezte ki, hogy az Iszlám Állam „kalifátusának” vége, és semmilyen megbánást nem mutatott, azt mondta, azért szeretne hazatérni, hogy biztonságban szülhesse meg a harmadik gyerekét, adta hírül a BBC.

A brit belügyminiszter indokként még azt is elmondta, nem feledkezhetnek meg arról sem, hogy azok, akik az Iszlám Államhoz csatlakoztak, tele voltak gyűlölettel a szülőhazájukkal szemben. A politikus arra is figyelmeztette Shamima Begumot, hogy ha valahogy haza is térne, számíthat rá, hogy kihallgatják, eljárást indítanak ellene, és bíróság elé állítják.

Az Iszlám Állam visszaszorulásával közel sem oldódik meg a probléma, a terrorszervezethez csatlakozott iszlamista harcosok, valamint azok feleségei és gyerekei megpróbálnak visszatérni abba az országba, amelyikben éltek, mielőtt csatlakoztak volna a terrorszervezethez.

Az Európából „kivándorolt” szélsőségeseket a nyugat-európai államok is, érthető okokból, ódzkodnak visszafogadni, mert potenciális terroristák lehetnek.