Az amerikai alelnök szerint kézzel fogható a keletről irányuló agresszió

 

Nincs ma kézzelfoghatóbb fenyegetés a keletről fenyegető agressziónál – jelentette ki Mike Pence amerikai alelnök szerdán Varsóban, miután Andrzej Dudal lengyel elnökkel tárgyalt. Pence szerint az Egyesült Államok és Lengyelország együtt gondoskodik biztonságáról.

Pence háromnapos lengyelországi látogatásra érkezett szerdán. A lengyel államfővel folytatott kétoldalú megbeszélés előtt szerződést írtak alá a nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszer (HIMARS) szállításáról. Este Pence a közel-keleti helyzetről szóló kétnapos globális miniszteri konferencia megnyitóján vesz részt a varsói királyi várban, pénteken Dudával együtt az auschwitzi emlékhelyre látogat.

Mike Pence amerikai alelnök (b) és Andrzej Duda lengyel államfő kezet fog a varsói Belvedere Palotában tartott sajtótájékoztató végén. Pence a Közel-Keletről szóló kétnapos nemzetközi konferenciára érkezett a lengyel fővárosba (Fotó: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak)

Az amerikai alelnök rámutatott: az éveken át húzódó tárgyalások ellenére az orosz erők továbbá is megszállják Grúzia és Ukrajna egy részét. Moszkva „megosztásra, zavarkeltésre törekszik”, kihasználva saját olaj- és gáztartalékait, az atomfegyverek új készleteit, valamint beavatkozva a más országokban zajló választásokba. „A lengyelek számára nem kell előadásokat tartani arról, mennyire veszélyes az agresszív Oroszország” – jelentette ki Pence.

Az alelnök szerint Donald Trumpi elnök „e provokációk kapcsán, szolidaritást vállalva Lengyelországgal és az európai partnerekkel”, elődjeinél többet tett az Oroszországgal szembeni védelemben. Pence szerint a Szovjetunió szétesése óta a világ egyre veszélyesebbé válik, ebben a helyzetben pedig az amerikai-lengyel szövetség „egyre elevenebb és fontosabb, mint bármikor is”.

Megköszönte, hogy Lengyelország támogatta az Egyesült Államokat az iraki háborúban, valamint az Iszlám Állammal szembeni harcban, és vállalta a varsói közel-keleti konferencia szervezését. Varsó és Washington vállvetve védik a szabadság megbecsülhetetlen ajándékát – jelentette ki Pence. Szerinte a két ország kapcsolatai erősek, mert a szabadságra és a demokráciára épülnek.

A lengyel-amerikai energetikai együttműködésről, többek között az amerikai cseppfolyós gáz már megvalósuló szállításairól Pence elmondta: gondoskodni kell arról, hogy Lengyelország és Európa „ne kerüljön függőségbe az ismét agresszív Oroszországtól”. „Alig várjuk az együttműködést más energiaforrások terén, például az atomenergia területén” – fűzte hozzá, utalva feltehetőleg arra, hogy a varsói kormány atomerőmű építését tervezi. Pence aláhúzta: Washington és személyesen Trump „büszke arra és hálás azért”, hogy Lengyelország ellenzi az épülő német-orosz gázvezetéket, az Északi Áramlat-2-t.

A Huawei-ügy kapcsán méltatta, hogy Lengyelországban nemrégen letartóztatták a kínai cég munkatársát, és kémkedéssel gyanúsították meg. Ez bizonyítja, hogy „rendíthetetlen a közös erőfeszítés a telekommunikációs szektor védelmére” – jelentette ki Pence. Hangsúlyozta azt is, hogy Washington támogatja Lengyelország vezető szerepét a Három Tenger Kezdeményezésben, vagyis a kelet- és közép-európai országok gazdasági együttműködését összehangoló formátumban.

Duda többek között az energiabiztonsági együttműködést emelte ki. A biztonságpolitika kapcsán utalt arra: a közeljövőben várhatók az első hivatalos döntések az Egyesült Államok lengyelországi katonai jelenléte megerősítésére.

Lengyelországban 2017 elejétől több mint 3 ezer amerikai katona állomásozik állandó rotációs jelleggel, féléves ciklusokban váltva egymást. Ugyanazon év tavaszán pedig a NATO mintegy ezer fős nemzetközi, amerikai parancsnokságú zászlóaljat telepítettek Lengyelországba. Duda tavaly szeptemberben, amikor Trumppal együtt aláírták a stratégiai együttműködésről szóló megállapodást, az amerikai katonai jelenlét megerősítését szorgalmazta, akár egy lengyelországi bázis formájában.