Védelmi kérdésekről tárgyalt Pompeo Szlovákiában

 

A védelmi és biztonsági együttműködés kérdései álltak a figyelem előretében az amerikai külügyminiszter keddi szlovákiai látogatásán, amelyen Mike Pompeo szót emelt Oroszország és Kína térségbeli befolyása ellen.

Pompeo személyében húsz év után először látogatott amerikai külügyminiszter Szlovákiába. A látogatást Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter történelminek, a lezajlott megbeszélést pedig nagyon hasznosnak nevezte a találkozó utáni sajtótájékoztatón. Az amerikai külügyminiszter a megbeszélést gyümölcsözőnek nevezte, és leszögezte, hogy a két ország védelmi prioritásai közösek.

A megbeszélés napirendjén a Huawei-ügy mellett a venezuelai helyzet is szerepelt, illetve Szlovákiának az EBESZ soros elnökeként megfogalmazott prioritásai – köztük Ukrajna -, továbbá az uniós keleti partnerség és a Nyugat-Balkán témája.

A húsz évvel ezelőtt külügyminiszteri tárgyalásokra  utalva, Miroslav Lajcák leszögezte: a két ország közti párbeszéd ma minőségileg teljesen más szinten van, mint akkor, mert ma partnerekről és szövetségesekről van szó. Lajcák hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak – amelynek Szlovákiai is része – a jövőben is a legszorosabb partnereknek és szövetségeseknek kell maradniuk.

(Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlak)

(Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlak)

„Ilyen fejlett partnerség mellett természetes, hogy vannak olyan kérdések is, amelyekben nem kell egyetértenünk, de fontos, hogy ezeket a nézeteket megoszthassuk egymással a közös álláspont kialakítása érdekében, annak tudatában, hogy együtt erősebbek vagyunk” – jelentette ki Lajcák.

Rámutatott: Szlovákia számára az Amerikai Egyesült Államok rendkívül fontos gazdasági partner is egyben, hiszen 120 amerikai cég működik az országban, s ezek 50 ezer embert foglalkoztatnak.

Lajcák a megbeszélés témáit ismertetve kiemelte a kétoldalú együttműködést, azon belül a védelmi és biztonsági  együttműködést. Az amerikai külügyminiszter a sajtótájékoztatón leszögezte: a két országnak közösek a védelmi prioritásai.

Hozzátette: mindkét ország tudatosítja „milyen agresszíven viselkedik Oroszország” , Szlovákia pedig tisztában van azzal, hogy mennyire fontos a NATO-n belüli együttműködés.

Pompeo utóbbival összefüggésben említést tett a Pozsony által tavaly jóváhagyott – az ország történetében legnagyobb értékűnek számító – vadászrepülőgép beszerzésről illetve az azt megelőző a helikoptervásárlásról is. Szlovákia mindkét esetben amerikai gyártású eszközöket vásárolt. Mindezek – vélekedett Pompeo – hathatósan hozzájárulnak a két ország közti biztonsági együttműködés fejlesztéséhez.

Az amerikai külügyminiszter szlovákiai látogatása korábbi szakaszában, a dévényi Szabadság kapuja emlékműnél mondott beszédében szót emelt Kína „erősödő befolyása” ellen is, ott Oroszországgal kapcsolatban úgy vélekedett: „az orosz agresszió aláássa a kontinens szabadságát.”

Mike Pompeo egy a Huawei ügyet és az amerikai- európai uniós kereskedelmi kapcsolatok jövőjét firtató kérdésre válaszolva leszögezte: országa az EU partnere akar lenni. A Huawei ügy kapcsán hozzátette: azt akarják, hogy a partnereik is tudjanak a „kockázatokról” , mert biztos benne, hogy ezek ismeretében „jó döntéseket” fognak hozni.

Pompeo, arra az újságírói felvetésre, hogy több uniós ország – köztük Szlovákia – továbbra sem ismerte el a magát ideiglenes venezuelai elnöknek kikiáltó Juan Guaidót, azt mondta: bízik benne, hogy az amerikai állásponthoz további országok csatlakoznak majd.