Nyilatkozatháborúban növeli népszerűségét Macron és Di Maio

 

A nyilatkozatháborútól a nyílt gyűlöletig – a második világháború óta nem volt ilyen feszült a viszony Franciaország és Olaszország között – közölte a francia kormány szóvivője. A két ország hónapok óta üzenget egymásnak.

Emmanuel Macron francia elnök többször is bírálta az olasz migrációs politikát és annak folyományát, a kikötők lezárását. Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom vezetője pedig azt állította: Franciaország kizsákmányolja egykori gyarmatait, és felhánytorgatta a 2011-es líbiai beavatkozást francia részről, a legnagyobb feszültséget viszont az okozta, hogy Di Maio nemrég egy közös európai lista felállításáról tárgyalt a francia sárga mellényes mozgalom képviselőivel.

Di Maio kemény vádakkal illette Franciaországot. Csak politikai marketing az egész? (Fotó: EPA/Riccardo Antimiani)

Erre válaszul Párizs hazarendelte római nagykövetét. A kialakult helyzetet Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő elemezte a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Macron úgy érezhette, beavatkoznak a francia belpolitikába

A szakértő úgy véli, Macron nemcsak politikai ellenfélnek, hanem rendszerellenes mozgalomnak is tekinti a sárga mellényeseket. Olyan kezdeményezésnek tartja, amely a francia képviseleti demokrácia alapjait kérdőjelezi meg, így Macron azután dönthetett a francia nagykövet visszahívásáról, miután Di Maio tárgyalt a sárga mellényesekkel.

A tárgyalások után Macron úgy gondolhatta, hogy Di Maio megpróbál közvetlenül beavatkozni a francia belpolitikába – tette hozzá.

A szakértő ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy nem szabad túlértékelni a két ország közötti üzengetést, hiszen európai parlamenti kampányidőszak van, és Matteo Salvini belügyminiszter és az olasz kormánypártok „jól használják” Macront és ellenfeleit az olasz belső kampányhangulat fenntartására. Inkább egy üzenetről van szó, amelynek azonban van egy határa – tette hozzá.

Csak politikai marketingről van szó?

Arra a kérdésre, hogy átlépett-e bizonyos határokat Di Maio, mikor a sárga mellényesekkel tárgyalt, a szakértő kifejtette: Emmanuel Macronnak kifejezetten érdeke, hogy legyen egy sárga mellényes EP-lista, amelynek ráadásul jól is kellene szerepelnie, hiszen a radikális bal- és jobboldaltól, azaz Jean-Luc Mélenchon és Marine Le Pen pártjától egyaránt elvennének szavazatokat.

A sárga mellényesek EP-listája Maconnak kedvezne? (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

Ha a sárga mellényesek állítanának listát a választásokra, a jelenlegi felmérések szerint Macron pártja nagyobb arányban nyerné meg az EP-szavazást, mint a sárga mellényesek nélkül – mutatott rá Soós Eszter Petronella.

Azaz Macron olyan dologért kritizálja Di Maiót, ami valójában neki is érdeke. Ebből is látszik, hogy EP_kampány van. Mind Di Maio és Salvini, mind Macron saját szavazótáboruk számára hangoztatják, hogy egymás ellenfelei – magyarázta.

Ha az EP-választás után is ilyen lépések történnének, mint a római francia nagykövet visszahívása, azt viszont már komoly politikai lépésként kellene értékelni – tette hozzá.

A korábbi francia gyarmatoknak érdemes a frankofón övezetben maradniuk

A műsorvezető kérdésére, hogy mennyi igazság van a Franciaország és a korábbi gyarmatai közötti kapcsolatra utaló olasz vádaknak, a szakértő azt felelte: elvileg a 14 frankofón ország önként kiléphetne a szövetségből, a helyi politikai elitek azonban paradox módon érdekeltek a maradásban, mert a kilépés és a frank megszüntetése esetén megdrágulna a korábbi gyarmatok számára az import, ami növelné a szegénységet ezekben az országokban – fogalmazott.

Hozzátette: a helyi és a francia politikai elit között erős összefonódás figyelhető meg.