Kétnapos nemzeti gyászt tartanak Lengyelországban

 

Csütörtök éjféltől kezdődő kétnapos nemzeti gyászt hirdettek Lengyelországban Jan Olszewski egykori kormányfő halála miatt.

Ezt kedden jelentette be Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője.

Jan Olszewski múlt csütörtökön, nyolcvannyolc éves korában hunyt el Varsóban. Szombaton helyezik végső nyugalomra a Powazki varsói katonai temetőben. Péntek reggel koporsóját a lengyel miniszterelnöki hivatal aulájában állítják ki, este gyászmisét mutatnak be emlékére, és gyászmenetben viszik át a belvároson.

Olszewski Varsóban született 1930. augusztus 20-án. Tizenévesként, a II. világháború idején, 1944-ben részt vett a varsói felkelésben a náci német megszállók ellen. A kommunizmus idején védőügyvédként számos ellenzékit képviselt az ellenük indított perekben. Az 1980-as években egyik vezető személyisége volt a Szolidaritás mozgalomnak, és egyik alkotója volt alapokmányának.

Elvi okokból elutasította az rendszerváltáshoz elvezető, a kommunista rendszer iránt kompromisszumos megoldásokkal végződő kerekasztal-tárgyalásokon való közvetlen részvételt, szakértőként azonban a tárgyalások során támogatta az antikommunista ellenzéket.
1991 és 1992 között az első demokratikus  választás nyomán megalakult lengyel parlamenti alsóház által megválasztott, nem kommunista lengyel kormány élén állt.

Kisebbségi kabinetje konfliktusba került – elsősorban Varsó Oroszország-politikája miatt – a Szolidaritás másik alapító tagjával, akkori államfővel, Lech Walesával. Jan Olszewski később Lech Kaczynski, a 2010-es szmolenszki légi katasztrófában elhunyt lengyel elnök tanácsadója volt.