Magas rangú politikust vádolnak az ukrán aktivista meggyilkolásával

 

Az ukrán főügyészség hivatalosan meggyanúsította Vladiszlav Manhert, a Herszon megyei tanács elnökét a Katerina Handzjuk helyi aktivista ellen tavaly nyáron kénsavval elkövetett támadás megszervezésével – közölte hétfőn Jurij Lucenko fűügyész a Facebookon.

A 33 éves herszoni aktivistát tavaly júliusban lakása előtt öntötte le támadója kénsavval. A támadás következtében Handzjuk testének több mint 30 százalékán szenvedett égési sérüléseket, és november 4-én meghalt abban a kijevi kórházban, ahol a támadás óta ápolták.

Az aktivista halála komoly visszhangot váltott ki Ukrajnában és nemzetközi szinten is, az utóbbi hetekben pedig az elnökválasztási kampány részévé vált, miután kiderült hogy Porosenko- és Timosenko-párti helyi tisztségviselők is érintettek lehetnek a bűnügyben.

Nemrég kiderült ugyanis, hogy a főügyészség a merénylet megszervezésében való részvétellel egy sorozatgyilkosságért korábban 15 évre ítélt, de amnesztiával 2016-ban szabadult férfit, egy bizonyos Olekszij Moszkalenkót – alvilági nevén Levint – gyanúsít, aki állítólag dolgozott Manhernek és Andrij Horgyejev herszoni kormányzónak is, utóbbit Petro Porosenko elnök nevezte ki a posztra.

Ellene nemzetközi körözést adtak ki, mert a merénylet elkövetőinek őrizetbe vétele után elmenekült az országból, a feltételezések szerint a Dominikai Köztársaságban tartózkodik. Ukrán aktivisták, újságírók többször felvetették, hogy Katerina Handzjuk elleni merénylet megrendeléséért és megszervezéséért nem egy ember felelős, hanem sokan, és magas beosztású herszoni tisztviselők érintettek a szövevényes gyilkossági ügyben.

Manhert egyébként szombaton a Julija Timosenko vezette Haza (Batykivscsina) párt helyi szervezetének vezetése kizárta a pártból. A tanácselnök „hírbe kerülése” a Handzjuk-ügyben nem vetett jó fényt Timosenko elnökválasztási kampányára, ugyanis az államfőjelölt rendezvényein rendre jelentek meg aktivisták „Ki ölette meg Handzjukot?” feliratú transzparensekkel. Mellesleg Porosenkót is hasonló plakátokkal várják azóta mindenhol.

A most meggyanúsított tanácselnök a főügyész tájékoztatása szerint Handzjuk iránt amiatt táplált személyes ellenszenvet, mert az aktivista  erdőtüzekkel álcázott illegális fakivágások és más hasonló, helyi alvilági személyek ellenőrzése és irányítása alatt megvalósított jogtalan haszonszerzés céljából  elkövetett bűncselekményeket igyekezett feltárni.

A meggyanúsításról szóló dokumentumot Jurij Sztoljarcsuk helyettes főügyész személyesen kézbesítette Manherának a tanácselnök otthonában.