Van-e esély az afganisztáni háború lezárására?

 

A tálibok képviselőivel tárgyalt a közelmúltban, Katarban Zalmay Khalilzad, az Amerikai Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja az afganisztáni békekötés feltételeiről.

Az afganisztáni háború 2001-ben kezdődött, amikor az Egyesült Államok, a szeptember 11-i terrortámadásra válaszul, megtámadta Afganisztánt és megdöntötte a tálibok uralmát. Az amerikaiak segítségével hatalomra került afgán kormány ellen szinte azonnal fegyveres felkelés tört ki, a NATO és az amerikaiak által támogatott kormányerők azóta is harcolnak a tálibok ellen.

A béke reménye először tavaly tavasszal csillant fel, amikor a kormányerők és a felkelők a ramadánt lezáró három napos ünnep idejére tűzszünetet hirdettek. Bár az ünnep után folytatódtak a harcok, egyértelművé vált, hogy az afgánok nagy részének elege van a háborúból – hangzott el az M1 Világ című műsorában.

A lakosság támogatja a békét

Az esetleges tálib-amerikai béke hírét örömmel fogadta a civil lakosság. Azt mondták, mindenkinek elege van már a háborúból, és szeretnék, ha végre béke lenne az országban, hogy a nép végre nyugodtan élhessen. A lakosság támogat minden béke megállapodást, amit az afgánok, az amerikaiak és a tálibok kötnek az ország jövője érdekében.


Bár a hat napig tartó amerikai-tálib tárgyalásokról hivatalos közleményt nem adtak ki, Patrick Shanahan ügyvezető amerikai védelmi miniszter szerint a megbeszélések eredményesek voltak. Úgy véli, biztatóak a fejlemények. Donald Trump amerikai elnök is azt nyilatkozta, hogy lehetőség nyílhat az amerikai csapatok kivonására Afganisztánból. Trump azt is elmondta, most először esett szó a rendezésről és a megállapodás lehetőségéről. Komoly tárgyalások folynak, amelyre most először van esély – fűzte hozzá.

Terrorista csoportok felszámolása a fontos kérdés

Az amerikaiak számára az egyik legfontosabb kérdés a térségben működő terrorista csoportok felszámolása. A tálibok, a megbékélés érdekében, ígéretet tettek arra, hogy nem nyújtanak menedéket az Iszlám Állam, illetve az Al-Khaida terroristáinak. Az amerikai csapatkivonás és a tűzszünet kérdésében azonban nem sikerült megállapodnia a két félnek.

Az afganisztáni békét és biztonságot szavatoló Nemzetközi Biztonsági és Segélynyújtási Erő (ISAF) katonája az út szélére húz egy szögesdrótakadályt egy, az ISAF kabuli parancsnokságára érkező előörs konvoja előtt 2002. január 2-án. Kora reggel 17 ország 20-30 katonatisztje érkezett a békefenntartók előörseként az afgán fővárosba. (MTI/EPA/AFP/Rob Elliott)

Az afganisztáni békét és biztonságot szavatoló Nemzetközi Biztonsági és Segélynyújtási Erő (ISAF) katonája (Fotó: MTI/EPA/AFP/Rob Elliott)

Washington addig nem akarja kivonni az amerikai katonákat Afganisztánból, amíg nincs tűzszünet, a tálibok viszont addig nem akarják letenni a fegyvert, amíg az idegen csapatok tartózkodnak az országban.

14 ezer amerikai katona állomásozik Afganisztánban

Jelenleg egy NATO-misszió keretében 14 ezer amerikai katona állomásozik Afganisztánban. Az ország területének azonban majdnem a felét a tálibok ellenőrzik, akik rendszeresen merényleteket, támadásokat hajtanak végre az afgán kormány erők és az amerikai katonák ellen. A békefolyamatot az is hátráltatja, hogy a felkelők az Egyesült Államok bábjának tekintik az afgán kormányt, és nem hajlandók tárgyaló asztalhoz ülni a kabuli vezetéssel.

Asraf Gáni afgán elnök egy televíziós nyilatkozatban nemrég közölte, Kabul is azt szeretné, ha a külföldi csapatok idővel távoznának. Mint mondta, az idegen csapatok afganisztáni jelenlétét egy kétoldalú nemzetközi egyezmény szabályozza. Hozzátette, egy afgán sem akarja, hogy sokáig állomásozzanak idegen katonák az országban, de a katonák jelenlétét az dönti el, hogy szükség van-e rájuk, ezt mindig mérlegelni kell. Egyelőre a meghatározott terv szerint igyekszenek számukat nullára csökkenteni – jegyezte meg Asraf Gáni.

A politikai elemzők szerint kevés esély van arra, hogy az USA és a tálibok között a közeljövőben béke szülessen, de az mindenképpen biztató jel, hogy a két fél között elindultak a tárgyalások, melyek február végén Katarban folytatódnak.