Idő előtt ér véget Merkel politikai karrierje

 

Minden nagy döntéssel meg kell várni az EP-választást, majd ott eldöntik az európai emberek, hogy merre haladjon tovább az Unió - erről beszélt Orbán Viktor Pozsonyban a V4-es miniszterelnökök és Angela Merkel tanácskozása után. Angela Merkel most először találkozott a visegrádi vezetőkkel, azóta hogy már "csak" kancellár, és főleg a bevándorlás-politikája miatt már nem ő vezeti a legnagyobb német kormánypártot. A V4-ek döntöttek arról, hogy Németországgal közösen több éves programot indítanak Afrikában a bevándorlás megfékezésére.

A visegrádi államok minden elnökségi időszakban igyekeznek vendégül látni valamely partnerország vezetőjét – ebbe a szokásrendbe illeszthető bele Angela Merkel német kancellár pozsonyi látogatása, hiszen Németország vezető politikusának látogatása a legjelentősebb esemény az országcsoport számára – fejtette ki Tóth Norbert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Németország gazdasági, történelmi és kulturális értelemben is elég jelentős szereppel bír a V4-ek életében – tette hozzá.

Merkel tekintélye sokat csorbult az elmúlt években (Fotó: EPA/HAYOUNG JEON)

Leáldozóban van Merkel csillaga

Angela Merkel, mint kancellár befolyásos politikusnak számít – nemcsak Európában, hanem világszerte –, hiszen a német gazdaság az egyik legerősebb globális viszonylatban. Stabil a demokrácia, ipari termelékenysége jelentős, termékeinek értéke pedig óriási – mutatott rá Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója.

Merkelről az elmúlt évek tükrében azonban elmondható, hogy a személyes befolyása jelentősen csökkent. A belpolitikai válságok elkoptatták a karizmáját és nimbuszát, amely korábban az egész unió egyik vezetőjévé tette – mondta.

Kifejtette: sokat elvett a jelentőségéből, hogy nem tudta pártelnökként folytatni, és a német sajtó azt találgatja, hogy Merkel ki tudja-e húzni kancellárként a 2021-es ciklus végéig, vagy lehet-e időközi kancellárcsere. Sokan úgy gondolják, ez utóbbi jót tenne a német belpolitikának, és Merkelre a „béna kacsa” jelzőt aggatták, mivel leköszönőfélben lévő kancellárként nagy stratégiai célokat már nem tud megalkotni.

Szimbolikus, hogy Merkel személyesen vett részt a V4-ek szűk körű találkozóján, hiszen jelenleg ezek az országok alkotják az unió magját. A gazdasági, foglalkoztatottsági mutatók és a politikai stabilitás rendkívüli mértékben felerősödött az elmúlt években a négy államban – hangsúlyozta.

Európában sorra buknak meg azok az uniós vezetők, amelyek az unió kihívásaira – mint például a migráció – rossz válaszokat adtak, és jól láthatóan kialakulóban van egy olyan politikai térkép, ahol a hagyományos pártok szerepe leértékelődik, az elitellenes alakulatok pedig megerősödnek – vélekedett.

Merkel jó kancellár, ha nem történik semmi rendkívüli

A docens rámutatott: Angela Merkel érdekes politikai személyiség, hiszen kijárta a politikusi iskolát, és békeidőben jó kancellár volt, nehéz helyzetekben edződött. Csakhogy a válságos szituációkra, különösen az utolsóra, a 2015-ben kezdődött migrációs nyomásra rossz választ adott, ami a politikai karrierjének a végéhez vezetett.

Ha jól mérte volna fel a helyzetet és pártjával együtt alkalmazkodott volna a megváltozott körülményekhez, akkor nem kellett volna leköszönnie – emelte ki Tóth.

(Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Pellegrini Merkel segítségével vinné Szlovákiába az Európai Munkaügyi Ügynökséget (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Mind személyes, mind politikai életkora alapján az idősebb generációhoz tartozik, de vannak hivatalban nála idősebb politikusok is az európai közéletben. Nem a kora miatt kerül ki a politikából, hanem azért, mert nem jól követte le a megváltozó külső körülményeket és az újonnan nyíló törésvonalakat – fogalmazott.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense hangsúlyozta: Angela Merkel politikai karrierje idő előtt fog befejeződni.

A döntéshozatal nem követte le a bővítést

A műsorvezető felvetésére, miszerint Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök Merkel segítségét kérte az Európai Munkaügyi Ügynökség Szlovákiába költöztetéséhez, Törcsi Péter közölte: egy tagállam jelentősége megnőhet, ha uniós szervet telepítenek oda. Jelenleg erőteljes a nyugati túlsúly az EU-n belül, hiszen az összes fontos döntéshozatali szerv Nyugat-Európában található. A két legfontosabb főváros Brüsszel és Strasbourg, a pénzügyi központj pedig Frankfurt – minden fontos szerv 500 kilométeres körzetben fekszik.

Az unió az alapítóktól keletre fekvő államok csatlakozásával földrajzilag jócskán átalakult, a döntéshozatal azonban nem követte le a bővítést. Még mindig nyugati centrummal rendelkezik, holott már nem csak az alapító országok szövetségéről van szó – mondta.

Kifejtette: Pellegrini kérése regionális szempontból jogos, hiszen a visegrádi országok rendkívül jól teljesítenek, egyre inkább ők az unió motorjai, és a terület „megérdemelné”, hogy felkerüljön a politikai döntéshozatal térképére.

A V4-ek nemcsak migrációs, hanem más fontos kérdésekben is képesek együttműködni és hatékonyan képviselni a regionális érdekeket – hangsúlyozta Törcsi.