Le Pen előre hozott választásokat javasolt Macronnak

 

Marine Le Pen, a francia radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke a nemzetgyűlés feloszlatását javasolta szerdán Emmanuel Macron államfőnek mintegy egyórás megbeszélésükön, valamint előre hozott választásokat szorgalmazott.

A köztársasági elnök a kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen több mint két hónapja tiltakozó sárga mellényes tüntetések okozta válság megoldásáról valamennyi parlamenti párt vezetőjével négyszemközt konzultált.

„Megerősítettem álláspontomat, miszerint semmilyen népszavazás, vagy nemzeti vita nem fogja rendezni ennek a reprezentációs válságnak a problémáját” – mondta a találkozó után Marine Le Pen. „Jeleztem neki, hogy a nemzetgyűlés feloszlatása lenne a legjobb eszköz arra, hogy mindenki ismételten megvitathassa intézményeink tiszteletben tartása mellett az adópolitikát, a szociálpolitikát, de a bevándorlást, a szuverenitást, egyes vidékeink leszakadását is” – tette hozzá.

Marine Le Pen már több ízben előre hozott választásokat javasolt az elmúlt két hónapban, hogy Franciaország emelt fővel kerüljön ki abból a szerinte politikai válságból, amelyet a sárga mellényesek tüntetései jelentenek. A pártelnök hangsúlyozta: Emmanuel Macron meghallgatta, de „az a kérdés, mint mindig, hogy meg is hallotta-e”.

A köztársasági elnök kezdeményezésére az országot érintő legfontosabb társadalmi és gazdasági kérdésekről január 15-én országszerte kétezer helyen vitasorozat kezdődött, amelyben Macron személyesen is részt vesz. Eddig öt alkalommal több mint hat órán át válaszolt polgármesterek, állampolgárok és sárga mellényesek kérdéseire, aminek következtében lassú emelkedésnek indult a tetszési mutatója.

Sajtóértesülések szerint a március közepéig tartó vitasorozatot Macron népszavazással tervezi lezárni a legégetőbb felmerült kérdésekről. A sárga mellényesek egy része azonban a disputa ellenére is folytatja a tiltakozásokat: szombaton mintegy hatvanezren tüntettek országszerte a rendőri erőszak, elsősorban a gumilövedékek rendszeres használata ellen.