A francia elnök lemondta részvételét a müncheni biztonságpolitikai konferencián

 

Lemondta részvételét Emmanuel Macron francia elnök a jövő heti müncheni biztonságpolitikai konferencián – közölte csütörtökön a nemzetközi biztonsági fórum egyik szóvivője a dpa német hírügynökséggel.

Az illetékes szerint részvételt lemondó nyilatkozatot már múlt pénteken megkapták.

A francia elnöki hivatal köreiből ráadásul úgy tudni, hogy a döntés még ennél is régebben született, és nincs köze ahhoz, hogy Franciaország a német állásponttól eltérően csütörtökön támogatásáról biztosította az Európai Unió arról szóló új irányelvét, amely lehetővé tenné az Európai Bizottságnak az Északi Áramlat 2 gázvezetékprojekt jelentősen szigorúbb ellenőrzését.

A február 15. és 17. között megrendezendő konferencia egyik csúcspontja lett volna Angela Merkel német kancellár és Macron közös szereplése. „Meg szeretnének mutatni, hogy az Európai Unió nem morzsolódik fel” – jelentette ki ezzel összefüggésben Wolfgang Ischinger, a müncheni biztonságpolitikai konferencia vezetője január végén.

A müncheni konferencia a világ legnagyobb biztonságpolitikai szakértői fóruma. Az idén mintegy száz minisztert és negyven állam-, illetve kormányfőt várnak Bajorország tartomány fővárosába.