Feszültséget keltett a francia tüntetők között az M5S-vezető látogatása

 

Feszültséghez vezetett francia sárga mellényesek körében szerdán Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője előző napi találkozója a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tiltakozó tömörülés egyes hangadóival – írta a Le Monde című napilap.

Ingrid Levavasseur, aki az európai parlamenti választásokon Állampolgári Kezdeményezés Tömörülése (RIC) néven induló sárga mellényesek listavezetője a lapnak elmondta: az utolsó pillanatban értesült arról, hogy a listán szereplő Christophe Chalencon találkozót tervez Luigi Di Maióval, amit ő maga ellenzett.

Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes, az Öt Csillag Mozgalom vezetője (Fotó: EPA/Riccardo Antimiani)

„Tudtam, hogy történt kapcsolatfelvétel, de azt mondtam, hogy most, ilyen körülmények között, amikor külföldi nevek is szerepelnek a listán, szóba sem jöhet, hogy találkozzunk (az olaszokkal). Megmondtam nekik, hogy előbb össze kell állítanunk magunknak a saját listánkat” – magyarázta.

Ingrid Levavasseurt „elképesztette”, hogy egyik társa a mozgalom nevében találkozott az olasz Öt Csillag Mozgalom vezetőjével.

„Ez szörnyű, teljes visszaélés. (Christophe Chalencon) elrontja a teljes munkánkat. A cápák tönkreteszik a terveinket. Borzalmas” – fogalmazott a lapban a listavezető, aki szerint a keddi találkozónak semmi köze az általa vezetett RIC-hez.

Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője kedden azt írta a közösségi oldalakon, hogy találkozott „Christophe Chalencon sárga mellényes vezetővel és az Ingrid Levavasseur által vezetett Állampolgári Kezdeményezés Tömörülése (RIC) európai parlamenti jelöltjeivel”. Az olasz miniszterelnök-helyettes – aki már január elején támogatásáról biztosította a francia sárga mellényeseket – „szép találkozásról” írt, „az elsőről a számos további előtt, amelyen országainkról, a szociális jogokról és a közvetlen demokráciáról beszéltünk”.

A sárga mellényesek részéről mások is megerősítették a lapnak, hogy Christophe Chalencon „egyoldalúan” hozta létre a találkozót az olasz politikussal.

„Az utolsó pillanatban értesített minket, gyorsan odamentünk, hogy lássuk, mit mondanak egymásnak, na meg az ezen politikusok iránti tiszteletből, akik egyébként maguk is meglepődtek, hogy Ingrid nem volt ott” – idézte a Le Monde Frédéric Mestdjiant, a sárga mellényesek EP-listájának egyik jelöltjét, aki Chalenconra utalva kijelentette: „Egyesek fontosnak akarnak látszani, pedig nem is azok”.

Ingrid Levavasseur – egy 31 éves kétgyerekes normandiai ápolónő, aki a kezdetek óta a sárga mellényes mozgalom egyik arcának számít – január 24-én jelentette be, hogy önálló listát állít sárga mellényes társaival a májusi európai parlamenti (EP-) választásokra. A RIC néven bemutatott listán még csak tíz név szerepel a szükséges 79-ből, köztük Christophe Chalenconé. Miután a párttá formálódás számos bírálatot váltott ki a sárga mellényesek körében, a listáról múlt héten ketten visszaléptek. A kezdeményezés célja február közepéig – pályáztatás alapján – összeállítani a 79 névből álló teljes listát a Franciaországban május 26-án esedékes EP-választásokra.