Abu-Dzabiba utazott Ferenc pápa

 

A jemeni humanitárius válság beszüntetésére szólított fel vasárnap Ferenc pápa egyesült arab emirátusokbeli látogatása előtt.

Ferenc, aki az első pápa, aki valaha az Arab-félszigetre látogat, közép-európai idő szerint este hétkor érkezik Abu-Dzabiba.

A katolikus egyházfő a decemberben megkötött korlátozott tűszünet sürgős ellenőrzését szorgalmazta, élelmet és gyógyszert kért a világ legsúlyosabb humanitárius válságától szenvedő jemeniek számára. A pápa erről azelőtt beszélt, mielőtt az őt az Egyesült Arab Emirátusokba, a Jemennel háborúban álló Szaúd-Arábiával szövetséges országba szállító repülőgép fedélzetére lépett volna.

„Az embereket kimerítette a hosszú konfliktus, sok gyermek éhezik, de nem lehetséges a humanitárius segély eljuttatása” – mondta a pápa vasárnapi déli áldásában. „A gyermekek és szüleik kiáltása felhallatszik az égbe” – tette hozzá.

Ferenc pápa azért utazik Abu-Dzabiba, hogy részt vegyen az emirátusokbeli Vének Muszlim Tanácsa által támogatott, vallásközi párbeszédről szóló konferencián, amelynek célja a vallási fanatizmus visszaszorítása az iszlám mérsékelt ágának népszerűsítésével. A kezdeményezés Ahmed el-Tajjíbtól, a nagy tiszteletnek örvendő egyiptomi ezeréves szunnita központ, az al-Azhár nagyimámjától ered.

A látogatás előestéjén Ferenc pápa videoüzenetben üdvözölte „barátját és drága fivérét”, Tajjíbot, a tanácskozás összehívásával kapcsolatban dicsérte a bátorságát, és biztosított arról, hogy „Isten egyesít, nem pedig megoszt”.

Szombati közleményében az al-Azhár „történelminek” nevezte a találkozót, és nagyra értékelte az imám és a pápa közötti „mély testvéri kapcsolatot”.

Ferenc pápa és Tajjíb imám hétfőn szólal fel a tanácskozáson, amelyen nemcsak keresztények és muszlimok, hanem több száz zsidó, hindu, buddhista és más vallási vezető is részt vesz. Az esemény az emirátusokbeli Tolerancia éve eseménysorozatába illeszkedik.