Kiszivárgott Merkel és Conte magánbeszélgetése

 

Kihallgatta és közzétette Angela Merkel német kancellár és Giuseppe Conte olasz miniszterelnök magánbeszélgetését az olasz La7 csatorna. A felvétel a davosi világgazdasági fórumon készült, az olasz miniszterelnök az olasz belpolitikáról beszél a német kancellárnak. Matteo Salviniről is szó esik.

Giuseppe Conte a felvételen azt magyarázza Angela Merkelnek, hogy az Öt Csillag Mozgalom most nehéz helyzetben van, mivel a felmérések alapján visszazuhantak 26–27 százalékra, miközben Matteo Salvini 35–36 százalékon áll. Az olasz kormányfő a párbeszédben Matteo Salvinitől való félelméről is beszélt, aggódott amiatt, hogy a belügyminiszter pártja egyre népszerűbb.

Merkel megkérdezte, hogy az Öt Csillag mégis mire fókuszál a kampányban, mire Conte azt felelte: „Sokan a pártban azt mondják, hogy Németország a barátunk, tehát Franciaország ellen kell kampányolnunk.”

Merkel a válaszon elnevette magát, és megjegyezte, hogy kicsit leegyszerűsítő megközelítés ez. Aztán megkérdezte: szóval akkor Di Maio a franciák ellen van, Salvini meg Németország és Franciaország ellen? „Salvini mindenki ellen van” – válaszolta Conte.