Elemzők szerint még bizonytalanabbá vált a Brexit folyamata

 

A brit üzleti szektor legnagyobb szakmai szervezetei és a londoni elemzői közösség szerint még bizonytalanabbá vált a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamata, miután a konzervatív párti brit kormány a kilépési megállapodás újratárgyalását kezdeményezte.

A londoni alsóház előző este hatalmazta fel a kormányt arra, hogy kérje az Európai Uniótól a Brexit feltételeiről tartott, tavaly novemberben megállapodással lezárult tárgyalások újbóli megnyitását. A brit kormány az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás, az úgynevezett backstop-záradék helyett kíván egyelőre nem részletezett alternatív megoldásokról tárgyalni az EU-val.

E backstop-mechanizmus rendkívül népszerűtlen mindenekelőtt a keményvonalas tory Brexit-táborban, mivel vámuniós viszonyrendszert irányoz elő az Egyesült Királyság és az EU között arra az esetre, ha nem sikerül időben olyan kétoldalú kereskedelmi megállapodásra jutni, amely e mechanizmus alkalmazását feleslegessé tenné. A Brexit-megállapodást az alsóház nem kis részben e backstop-záradék miatt utasította el két hete, a brit parlamentarizmus történetében példátlan, 230 fős többséggel.

A vég nélküli civódás piaci bizonytalanságot is eredményez

A Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) vezérigazgatója, Adam Marshall szerdai nyilatkozatában, az újratárgyalási kezdeményezésről szólva úgy fogalmazott, hogy „újabb nap veszett kárba, miközben az óra ketyeg”. Marshall szerint a kormány és a parlament egy helyben forgolódik, jóllehet az üzleti vállalkozásoknak most már sürgősen válaszokra lenne szükségük.

A brit politika vég nélküli civódásának piaci bizonytalanság, árufelhalmozás, valamint munkaerő, pénz és befektetések átirányítása a következménye – áll a kamarai szövetség vezetőjének közleményében. Marshall szerint minden olyan nagy üzleti vállalkozásra, amely széles nyilvánosság közepette jelent be döntéseket a Brexittel összefüggésben, számtalan olyan cég jut, amely csendben végzi a biztonságos további működéséhez szükséges változtatásokat a rendezetlen Brexit esetére. Ez azonban elvonja aktivitási kapacitásukat fő tevékenységi területüktől, és ennek nettó következménye a brit gazdaság lassú, de nagyon is valós károsodása– hangsúlyozza közleményében a Brit Kereskedelmi Kamarák vezérigazgatója.

A rendezetlen Brexit komoly károkat okozhat az üzleti szektornak

Adam Marshall hozzáteszi: ha Nagy-Britannia zűrzavaros, szabályozatlan körülmények közepette távozik március végén az Európai Unióból, az komoly károkat okozna a brit üzleti szektornak. A kamarai szervezet vezetője szerint nincs sok olyan üzleti vállalkozás, amely készen állna a két hónapon belüli, megállapodás nélküli Brexitre. Ugyanezt hangsúlyozta Carolyn Fairbairn, a Brit Iparszövetség (CBI) vezérigazgatója, aki a BBC rádió szerdai hírmagazinjában hazárdjátéknak nevezte a Brexit-megállapodás újratárgyalását célzó kezdeményezést.

Fairbairn szerint nem valószínű, hogy lenne olyan brit üzleti vállalkozás, amely a kilépési szerződés újratárgyalását célzó kezdeményezés hatására leállította volna a megállapodás nélküli Brexit esetére kezdett előkészületeit, sőt inkább annak nagyobb az esélye, hogy a cégek felgyorsították ezeket az előkészületeket.

A CBI vezetője szerint különösen aggályos a helyzet a kis- és középvállalati szektorban, mivel ezeknek a vállalkozásoknak talán a 10 százaléka kezdett eddig hozzá egyáltalán bármiféle készenléti tervezéshez kemény Brexit esetére. Carolyn Fairbairn kijelentette: a megállapodás nélküli kilépés az EU-ból a brit üzleti szektor számára kezelhetetlen helyzetet teremtene.

Továbbra is magas a megállapodás nélküli Brexit kockázata

A Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett szerdai állásfoglalása szerint a Brexit-megállapodás újratárgyalását célzó kezdeményezés csak meghosszabbítja a kilépési folyamat jövőbeni irányával kapcsolatos bizonytalanságot, és változatlanul magas a szabályozatlan, megállapodás nélküli Brexit kockázata.

A Moody’s alig burkoltan leminősítést helyezett kilátásba a megállapodás nélküli kilépés esetére: állásfoglalása szerint egy ilyen fejlemény erősen negatív adósminőségi következményekkel járna számos brit adósságpapír-kibocsátóra.

Az egyik legnagyobb londoni székhelyű globális pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics szerdai helyzetértékelésében közölte: az eddigi 25 százalék helyett most már 30 százalékra taksálja annak az esélyét, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az EU-ból, mivel megítélése szerint az újratárgyalási kezdeményezés “egyszerűen csak a dolgok halasztgatása”.