Megkérdőjelezhető a Fidesz által bojkottált EP-ülés értelme

 

Nincs értelme részt venni az Európai Parlament Magyarországról szóló ülésen – közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban pénteken elmondta: mindig ott van, ahol a nemzeti érdekekért kell harcolni, a bevándorláspártiak kampányeseményét azonban nem fogja segíteni, az csak egy Soros-féle szeánsz.

Hogy van-e tétje annak, hogy újra előveszik Magyarországot, arról Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető kutatója beszélt a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

„Megkérdőjelezhető ennek az ülésnek az értelme, hiszen amit akartak, azt már mind elmondták Magyarországgal kapcsolatban az elmúlt néhány alkalommal” – mondta.

Az ülés tétje egyrészt, hogy

sikerül-e újra az európai viták középpontjába tolni a magyarokat.

Másrészt, az ellenzéki pártok az utóbbi időben kevés eredeti ötlettel rukkoltak elő, most pedig kapnak egy kis külső segítséget és bátorítást a kampányukra.

Pócza István szerint amit akartak, azt már elmondták Magyarországról az EP képviselői (Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

Az ülés tulajdonképpen kampányeseményként fogható fel – ahogy a miniszterelnök is mondta –, és a kérdés, hogy a hazai ellenzéki képviselők és pártok mennyire tudják beépíteni a saját kampányukba – mondta Pócza.

Korábban hiába próbálták őket szerephez juttatni, nem tudtak élni ezzel a lehetőséggel – tette hozzá. A vezető elemző úgy gondolja,  hogy az állampolgárok jó része is átlátja:

valójában nem jogi vagy politikai vitáról van szó,

hanem sokkal inkább kampányrendezvényről.

Kettős mércét alkalmaz az Európai Parlament

A műsorvezető azon felvetésére, hogy az itthoni tüntetéseket is előveszik az ülésen, Pócza elmondta: Budapesten néhány ezer, vidéken néhány tíz- vagy maximum százfős rendezvényeket európai szintű és jelentőségű eseményekként próbálják meg beállítani. „Ez elég erőteljes politikai túlzás” – hangsúlyozta.

Franciaországban több tízezres, erőszakos tüntetéseket tartottak az elmúlt hetekben, történelmi épületeket rongáltak meg a tüntetők, azonban az Európai Parlamentben mégsem merült fel, hogy a franciaországi történésekről is tárgyaljanak, holott a közelmúlt eseményei közé tartozik az is, hogy

a hétvégén Párizsban gumilövedékkel lőtték ki a hétvégén az egyik tiltakozó szemét.

Emmanuel Macron francia elnököt szeretik Brüsszelben, Orbán Viktort pedig nem – ennyire egyszerű a történet – közölte, és hozzátette: az Európai Parlament jelenleg a fekete-fehér képlet szerint működik: elhallgatja és támogatja, akit szeret, aki pedig nem szimpatikus, az ellen minden fegyvert bevet. Holott a ciklus végéhez közeledve a politikusoknak inkább az állampolgárok képére kellene formálniuk a kontinenst, nem pedig a sajátjukra.

Ebből a szempontból viszont hasznos ez az ülés, hiszen az európai polgárok látni fogják, hogy kik azok a képviselők, akiket nem lehet komolyan venni – tette hozzá.

Ugyanaz a minta, mint az Európai Bizottságnál

Pócza kifejtette: az Európai Parlament pontosan azt a sormintát követi, amit az Európai Bizottság. Adott egy szabályozás, amely meghatározza a szervezet feladatait és hatáskörét, a szervezet viszont fokozatosan túlterjeszkedik ezeken a kereteken, és próbálja további területekre is kibővíteni a befolyását.

Az EP-ben adott ez a minta, és ez utolsó pillanatokban ugyanezt az utat próbálják meg bejárni, hogy minél több területre kiterjeszthessék a tevékenységüket.

Egyértelműen visszakövethető, hogy kik azok a képviselők, akik a kezdeményezés mögött állnak (Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo)

Az EP ezzel az akciójával a tanácsot is befolyásolni akarja, hiszen a céljuk – amellett, hogy beleavatkozzanak a magyar belpolitikába –, hogy megindítsanak egy igen komoly eljárást Magyarországgal szemben – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mire utalhatott a miniszterelnök a „sorosista szeánsz” kifejezéssel, Pócza elmondta: jó pár éve tudható, hogy

Soros György szervezeteinél van egy lista az EP-képviselőkről,

ami azt tartalmazza, hogy ki az, aki velük van, és ki az, akit meg tudnak nyerni különböző projekteknek vagy szavazásoknak. „Ez egy lobbilista” – erősítette meg. Az elemző szerint egyértelműen visszakövethető, hogy kik azok a képviselők, akik egy kezdeményezés mögött állnak.

Ezek a kezdeményezések általában nem a politikusok saját fejéből pattantak ki, hanem kitalálták vagy sugallták nekik – tette hozzá.