Geopolitikai feszültséget okozhat a sarkvidéki jég olvadása

 

Olvad a sarkvidéki jég, ez pedig nemcsak környezetvédelmi de biztonságpolitikai szempontból is fontos. Ez ugyanis azt jelenti, hogy új hajózási útvonalak nyílnak, ami geopolitikai feszültségeket is okoz. Az északi sarkvidéken intenzív katonai telepítések indultak meg nemrég, a helyi hatalmak ugyanis így akarják biztosítani határaikat.

A nagyhatalmak – Oroszország, Kína és az Egyesült Államok – elsősorban a tulajdonviszony miatt aggódnak, hogy ki fogja majd az új területeket uralni – fogalmazott Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma Este című műsorában. Ezek a területek bár nemzetközi területeknek számítanak, de az oroszok azt állítják, hogy az övék, ezt mutatja a kihelyezett orosz zászló és két tengeralattjárójuk is már ott állomásozik.

Kis-Benedek József elmondta, ezek a területek sokkal előbb voltak nemzetközi területek, így az oroszok esetében itt egyfajta kisajátításról van szó, és ez okozza a geopolitikai feszültséget. Hozzátette, az oroszok szerint azért illeti meg őket a terület, mert közelebb esik az országhoz. A nagyhatalmak mellett azonban más országok is jelezték, hogy ők is igényt tartanak egyes részekre – jegyezte meg.

Új hajózási útvonal nyílik

A szakértő beszélt arról is, hogy egy újabb hajózási útvonal nyílik a térségben. A meglévő hajóútvonal is működik, de oda csak olyan hajók mehetnek, amelyek a jeget is feltörik. Megemlítette, hogy egyes kutatások szerint 2030-ra az északi terület teljes egészében hajózhatóvá válhat, mert elolvad a hó, ez pedig nem kedvezne az oroszoknak, mivel az oroszok jelentős összegeket keresnek azon, hogy hajókat engednek át a saját vizeiken.

Nemzetközi szinten az is fontos, hogy körülbelül a felére csökkenek a távolságok, ha valaki Európából Ázsiába szeretne menni vagy vissza. A szakértő szerint ennek komoly következményei is lehetnek, amelyek befolyásolják majd a nemzetközi hajózást. Például az egyiptomiaknál lévő csatorna kevésbé lesz használható, mert nem azt az útvonalat fogják választani, de a Malaka-szoros forgalma is jelentősen csökkenni fog – szögezte le.

Fontos tényezők az ásványi kincsek

Kiemelte, nagyon fontos tényező még a területen lévő ásványi kincsek sorsa is. Az elvégzett kutatások szerint, a világ olaj- és gázkészletének egyharmada ebben a térségben van, így nem véletlen, hogy több ország is pályázik a területekre. Továbbá rengeteg olyan értékes nemesfém is megtalálható itt, mint például a gyémánt, arany, metán, cink és mangán, amelyek nagyon kevés helyen fordulnak elő a Földön.

Hozzátette, egyelőre még nem körvonalazódott ki, hogy mely ország vagy országok nyernek területet a térségben, de a szakértő nagy „civakodást” jósol. Közben megindult a katonai fejlesztés is, és stratégiákat dolgoztak ki azok az országok, akik igényt tartanak erre a területre. Megjegyezte, a NATO és az oroszok is tartottak az elmúlt években nagyobb gyakorlatot az északi területen. Az oroszok pedig rendelkeznek egy légvédelmi rendszerrel is a térségben, amelyek mind fontosak stratégiai szempontból.