Róma: A német-francia tengelynek nincs köze Európához

 

Olaszország nem nézheti tétlenül a Németország és Franciaország közötti megállapodást Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szerint, aki a Corriere della Sera olasz napilapban kommentálta pénteken az Aachenben aláírt német-olasz együttműködési szerződést.

Giuseppe Conte kijelentette, hogy Olaszország szövetségeseként Berlin és Párizs nem gondolhatja, hogy „csendben ülünk az asztalnál és aláírjuk a mások által hozott döntéseket”. Az olasz miniszterelnök az Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök által kedden Aachenben aláírt szerződésre utalt a két ország közti kapcsolatok szorosabbra fűzéséről.

Conte kiemelte, hogy Franciaország Németország felvételét kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanács (BT) állandó tagjai közé. „Franciaország és Németország ki akar játszani bennünket és az EU-t, miközben csak nemzeti érdekeiket tartják szem előtt” – jelentette ki a római kormány vezetője. Megjegyezte, hogy a BT állandó tagja nem lehet a második világháború vesztes állama.

Hangsúlyozta, hogy az a BT-mandátum az EU-t illeti meg, és ebben régóta egyetértés volt az uniós tagállamok közt. A német-francia megállapodás a BT-tagságról elszigeteli Európát – mondta Giuseppe Conte.  „Talán mindannyiunknak nyíltan ki kellene mondania, hogy Európa most már meztelen. Az üres európai retorika semmire nem szolgál” – jelentette ki az olasz kormány vezetője.

Az utóbbi időszak legjelentősebb választásának nevezte a májusi EP-választást

Kifejtette, nem fogadja el, hogy az az olasz kormányt, amely az olaszok hatvan százalékának támogatásával rendelkezik, szegény rokonként kezeljék. „Egyetlen kormánynak sincs akkora támogatottsága Európában mint a miénknek” – tette hozzá Giuseppe Conte.  Az olasz miniszterelnök az utóbbi időszak legjelentősebb európai választásának nevezte a májusi európai parlamenti választást.

A Corriere della Sera kommentárja szerint Giuseppe Conte kijelentéseivel fordulat történt. Eddig az olasz miniszterelnök volt az, aki enyhíteni igyekezett két helyettese, a Ligát vezető Matteo Salvini és az Öt Csillag Mozgalmat (M5S) vezető Luigi Di Maio Párizst és Berlint bíráló kijelentéseit.

Az eddig az európai feszültséget csökkentő és közvetítő Giuseppe Conte a napilap szerint ezzel az interjúval kiásta a csatabárdot.