Az Egyesült Államok elismeri Guaidót Venezuela átmeneti elnökének

 

Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök államcsínynek nevezte azt, hogy Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament elnöke ideiglenes államfőnek nevezte ki magát szerdán; az államfő egyben bejelentette, hogy országa megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal. Cikkünket folyamatosan frissítjük!

A venezuelai eseményekkel kapcsolatos szerdai összefoglalónkat itt olvashatja.

A caracasi elnöki palotánál összegyűlt támogatóihoz szólva Maduro a szocializmus védelmére szólított fel, és a tömegnek címezve szavait azt mondta: „itt senki sem adja meg magát”. Hozzátette, Venezuelának joga van ahhoz, hogy szuverén ország legyen. Felszólította a hadsereget, hogy őrizze meg egységét és a fegyelmet.

A 2013 óta hatalmon lévő Maduro azzal vádolta Donald Trump amerikai elnököt, hogy az érdekeit szolgáló bábkormányt akar hatalomra juttatni puccsal Venezuelában. Bejelentette, hogy Venezuela megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, és 72 órát ad az amerikai diplomatáknak, hogy elhagyják az országot. „Úgy döntöttem, hogy megszakítom a diplomáciai és politikai kapcsolatokat az Egyesült Államok imperialista kormányával” – jelentette ki Maduro a caracasi elnöki palota erkélyéből több száz híve előtt mondott beszédében, miután Washington elismerte a dél-amerikai ország ideiglenes államfőjének Juan Guaidót.

(Fotó: EPA/SASHENKA GUTIERREZ)

Maduro afelől biztosított híveit, hogy e döntést alkotmányosan megválasztott elnökként, államfőként, kormányfőként, illetve „azokat a kötelességeket betartva” hozta meg, amelyekre a nép előtt esküdött fel a függetlenség tiszteletben tartása és érvényesítése érdekében.

Az Egyesült Államokra hivatkozva Maduro úgy fogalmazott: „ki velük, távozzanak Venezuelából. Elég az intervencionizmusból, itt méltóság van (…), itt egy olyan nép van, amely kész megvédeni ezt a földet”.

Az elnöki beszéddel nagyjából egy időben Vladimir Padrino védelmi miniszter bejelentette, hogy a hadsereg nem ismeri el Juan Guaidót ideiglenes elnöknek. A tárcavezető Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, hogy a fegyveres erők semmilyen elnököt nem ismernek el, aki törvénytelenül önmagát jelölte a tisztségre vagy idegen érdekek hatására lett rákényszerítve az országra. A fegyveres erők oltalmazzák az alkotmányt, és szavatolják az ország nemzeti szuverenitását – szögezte le Padrino.

Mint ismeretes, Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament elnöke szerdán Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát a hivatalban lévő államfő, Nicolás Maduro elleni tüntetésen. Maduro bejelentését követően nem sokkal Guaidó egy Twitter-bejegyzésében azt írta: Venezuela diplomáciai kapcsolatokat fog fenntartani a világ összes országával.

Az Egyesült Államokhoz hasonlóan Kanada, illetve a latin-amerikai országok többsége – Mexikó és Bolívia kivételével – is jelezte, hogy elismeri az ellenzéki politikust átmeneti elnökként, és támogatni fogja őt a demokrácia helyreállításában Venezuelában. Donald Trump közölte, hogy országa latba veti minden gazdasági és diplomáciai erejét, hogy elősegítse a demokrácia helyreállítását Venezuelában. Trump egyúttal arra bátorított más nyugati országokat, hogy Washingtonhoz hasonlóan ismerjék el Guaidót a dél-amerikai ország legitim elnökeként.

(Fotó:  EPA/ALONSO CUPUL)

Nem írta alá a dokumentumot Mexikó, amely a tagországokétól eltérő véleményt képvisel azóta, hogy tavaly nyáron elnökké választották a baloldali Andrés Manuel López Obradort. Mexikó közölte, hogy nem fog senkinek sem a pártjára állni, és azon az állásponton van, hogy Guaidó elismerésével a szervezet megsértette Venezuela szuverenitását. A 14 amerikai és karibi országot tömörítő Lima-csoport 2017 augusztusában alakult azzal a céllal, hogy békés kiutat találjon a venezuelai válságból. Caracas két térségbeli hű szövetségese, Bolívia és Kuba továbbra is Madurót tartja Venezuela törvényes elnökének.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter felszólította a venezuelai hadsereget és a biztonsági erőket, hogy támogassák a demokráciát, és védelmezzék Venezuela állampolgárait. Egyúttal felszólította Madurót, hogy álljon félre „egy legitim vezető javára, aki a venezuelai emberek akaratát képviseli”. Hozzátette: „amint felállítja átmeneti kormányát, Guaidó élvezni fogja az Egyesült Államok támogatását”.

Sok halálos áldozatuk van a tüntetéseknek egy civil szervezet szerint

Legkevesebb 13-an haltak meg Venezuelában a kormányellenes tüntetéseken – közölte helyi idő szerint szerdán egy ottani civil szervezet. A szociális konfliktusok elemzésével foglalkozó szervezet Twitter-üzenetében adott hírt 13 halálos áldozatról, hangsúlyozva, hogy csak azokat a halottakat vette számba, akiket azonosítottak.

Az összegzésből kiderül, hogy három ember caracasi, a többiek vidéki városokban tartott tüntetéseken haltak meg. A Pitazo hírportál úgy tudja, hogy a halottak száma meghaladja a 16-ot.

Szerdán százezrek vonultak utcára Venezuela több nagyvárosában, követelve Nicolás Maduro államfő lemondását, valamint azt, hogy az ellenzéki többségű parlament elnökét, Juan Guaidót nevezzék ki elnöknek. A tüntetők sokfelé összetűztek a rendőrökkel. A korábbi hírek négy halottról szóltak.

Az AFP hírügynökség beszámolt arról, hogy szerdán Panamában a Ferenc pápát szállító gépkocsi alá vetette magát egy ismeretlen férfi, venezuelai zászlóval a kezében. Átverekedett a rendőrkordonon, és egyenesen a gépkocsi elé futott. A sofőr elrántotta balra a kormányt, elkerülendő a gázolást. A férfi ellen nem történt kényszerintézkedés, visszatérhetett a hívők tömegébe.

Az ENSZ-főtitkár párbeszédre szólít, és független vizsgálatot követel

Független és átlátható vizsgálatot követelt a venezuelai kormányellenes tüntetéseken életüket vesztett emberek ügyében António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön, a davosi Világgazdasági Fórum margóján nyilatkozva. A főtitkár emellett párbeszédre szólította fel a venezuelai belpolitikai válság szemben álló feleit a katasztrófa elkerülése érdekében.

„Reméljük, hogy lehetséges a párbeszéd annak érdekében, hogy elkerüljünk egy konfliktust, amely katasztrófa lenne az ország lakosságára és a térségre nézve” –mondta a Facebookon közzétett interjújában Guterres.

EU: Szabad választásokat!

Azonnali hatállyal meg kell kezdeni a szabad és hiteles választásokhoz vezető politikai folyamatot a belpolitikai válságba süllyedt Venezuelában – szólított fel szerdán az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Federica Mogherini leszögezte, hogy az EU teljes mértékben támogatja a demokratikusan megválasztott parlamentet, amelynek hatáskörét helyre kell állítani és tiszteletben kell tartani.

„A mai napon a venezuelai nép határozottan demokráciát követelt, valamint annak a lehetőségét, hogy szabadon dönthessenek a sorsukról. Ezeket a hangokat nem lehet figyelmen kívül hagyni” – hangsúlyozta közleményében a főképviselő.

Hozzátette: az Európai Unió és tagállamai továbbra is készek segítséget nyújtani a demokrácia és a jogállamiság venezuelai helyreállításában.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke eközben azt írta a Twitteren, hogy Európa remélhetőleg egységesen támogatni fogja a demokratikus erőket. „Nicolás Maduro hivatalban lévő elnökkel ellentétben a parlament, és benne Juan Guaidó demokratikus felhatalmazással bír a lakosság részéről” – közölte. Az Egyesült Államok mellett a latin-amerikai országok többsége is szinte azonnal elismerte az ideiglenes venezuelai elnököt.

Washington nem fogadja el diplomatái kiutasítását

Szerdán este kiadott újabb közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közölte: „Az Egyesült Államoknak diplomáciai kapcsolatai vannak Venezuelával és kapcsolatainkat Juan Guaido ideiglenes államfő kormánya révén fenn kívánjuk tartani” – fogalmazott az amerikai diplomácia irányítója. Hozzáfűzte, hogy Juan Guaido a caracasi amerikai nagykövetséget maradásra kérte.

Mike Pompeo leszögezte: „az Egyesült Államok nem ismeri el a Maduro-rezsimet Venezuela kormányaként. Ennek megfelelően az Egyesült Államok nem véli úgy, hogy a volt elnöknek megvan a törvényes hatalma a diplomáciai kapcsolatok megszakításához”.

Az amerikai külügyminiszter arra kérte a venezuelai katonai és biztonsági erőket, hogy „továbbra is védjenek meg” minden venéz állampolgárt, csakúgy, mint az Egyesült Államok és más országok Venezuelában lévő állampolgárait. „Mindenekelőtt arra szólítunk fel, hogy tartózkodjék azoktól az intézkedésektől, amelyek nem egyeztethetők össze a diplomataközösség sérthetetlenségével és kiváltságaival” – fogalmazott Pompeo.

„Az Egyesült Államok meghozza majd a megfelelő szankciókat mindenki ellen, aki felelőssé tehető külképviseletünk és személyzete biztonságának veszélybe sodrásáért” – hangsúlyozta az amerikai tárcavezető. Donald Trump elnök még szerdán délután a Fehér Házban újságírói kérdésre válaszolva közölte: az amerikai kormány nem tervezi, hogy beavatkozik Venezuelában, de – mint fogalmazott – minden lehetőséggel számol.

A Kreml Madurót tekinti törvényes elnöknek

Oroszország Nicolás Madurót tekinti Venezuela törvényes elnökének és óva int minden országot attól, hogy beavatkozzanak a dél-amerikai köztársaság belügyeibe – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön Moszkvában. „A legfelső hatalom elbitorlásának kísérletét Venezuelában úgy ítéljük meg, mint ami ellenkezik a nemzetközi jog alapjaival és rombolja azokat” – hangoztatta.

Mint mondta, Moszkva a legnagyobb figyelemmel követi a venezuelai eseményeket, és aggályokat ébresztenek benne azok a kijelentések, amelyek nem zárják ki a venezuelai belügyekbe történő külső beavatkozást. Hangsúlyozta, hogy Oroszország ezt megengedhetetlennek, az erőszakos fellépés követelését pedig megengedhetetlennek tartja. Nicolás „Maduro Venezuela legitim államfője” – mondta Peszkov.

Beszámolója szerint Caracas egyelőre nem fordult segítségért Moszkvához, és a venezuelai helyzettel kapcsolatban orosz-amerikai kapcsolatfelvétel sem történt. Kitért arra, hogy a latin-amerikai országban egy sor orosz cég jelen van, és decemberben Vlagyimir Putyin elnök a kapcsolatok további bővítéséről tárgyalt Maduróval az orosz fővárosban.

„Ezért természetesen érdekeltek vagyunk a Venezuelával fennálló jó viszonyunk megőrzésében és tökéletesítésében” – hangozatta Peszkov.

Nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy Oroszország milyen támogatást nyújthat Venezuelának, ha amerikai olajembargót hirdetnek meg ellene, mint ahogy arra sem, hogy mennyi hitelt nyújtott Moszkva Caracasnak.

A Miraflores Elnöki Sajtóiroda által közreadott képen Nicolás Maduro venezuelai elnök (k) beszél támogatóihoz Caracasban 2019. január 23-án. (Fotó: MTI/EPA/EFE/Miraflores Elnöki Sajtóiroda/Marcelo Garcia)

Az orosz külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben azzal vádolta meg Washingtont, hogy Caracas ellen tett lépéseivel és bejelentéseivel „totálisan semmibe veszi a nemzetközi jog normáit”. Állásfoglalása szerint az Egyesült Államok arra törekszik, hogy eljátssza „a népek sorsa önjelölt eldöntőjének szerepét”, és Venezuelában megvalósítsa „a számára nem kívánatos kormányok leváltásának kipróbált forgatókönyvét”. A dokumentum szerzői úgy látják, hogy a kettős hatalom létrehozása káoszhoz és az állam lerombolásához vezet Venezuelában. Az orosz külügyminisztérium határozottan elítélte azokat, akik „a polgárháború véres szakadékába” taszítják a venezuelai társadalmat.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a Mezsdunarodnaja Zsizny című folyóiratban csütörtökön megjelent interjújában arra figyelmeztetett, hogy katasztrofális forgatókönyv lenne az amerikai katonai beavatkozás Venezuelában. Mint mondta, Moszkva óva inti Washingtont ettől a lépéstől.

„A baráti Venezuelát, stratégiai partnerünket támogattuk és támogatni fogjuk. Mellé álunk a szuverenitás védelmében, a belügyekbe való be nem avatkozás védelmében” – hangoztatta a vezető diplomata, azt is hangoztatva, hogy Moszkva nem szándékozik leépíteni a Venezuelával való együttműködését.

Csütörtökre virradóra Marija Zaharova külügyi szóvivő Facebook-bejegyzésében azt írta, „a venezuelai események példáján jól látszik, hogy a haladó nyugati közösség ténylegesen hogyan viszonyul a nemzetközi joghoz, a szuverenitáshoz és a más országok belső ügyeibe való be nem avatkozáshoz, kézi vezérléssel cserélve le ott a hatalmat”.

Vjacsezslav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke törvényellenesnek nevezte a Facebook azon döntését, hogy Venezuela elnökének hivatalos profiljaként Nicolás Maduro elnöké helyett az önmagát ügyvezető államfővé nyilvánító Juan Guaidó törvényhozási elnökét jelölte meg. Mindez röviddel azt követően történt, hogy Trump közölte: Guaidót tekinti a dél-amerikai ország vezetőjének.

Vologyin meglepését fejezte ki amiatt, hogy egy önmagát függetlennek valló közösségi portál az amerikai vezetés szája íze szerint cselekszik.

Vlagyimir Samanov, a parlamenti alsóház védelmi bizottságának elnöke elmondta, hogy a venezuelai ingatag helyzet negatív hatással lesz majd a két ország haditechnikai együttműködésére, mert az aláássa Caracas gazdasági potenciálját és pénzügyi lehetőségeit.