Népszerűsítő kampányt indít egy Soros Györgyhöz köthető NGO

 

A Liberties nevű civil szervezet korábban a migráció legalizálásáért küzdött, a Magyar Hírlap információi szerint most beszálltak az Európai Parlament választási kampányába is. Saját nézeteiket új könyvükkel fogják népszerűsíteni. A Liberties vezetőjéről derült ki tavaly, hogy Magyarországon is jelen lévő német cégeken keresztül akart nyomást gyakorolni a magyar kormányra.

„Szeretnéd, ha egy békés, erős, multinacionális Európában élhetnél, ahol hatékony az együttműködés a különféle hátterű emberek között?” – ez a bevezető szövege annak az értekezésnek, amelyet a Soros Györgyhöz köthető Liberties nevű szervezet tett közzé honlapján. A folytatásban a szabad és kritikus gondolkodás fontosságát hangsúlyozzák, amelyet a szerző szerint már az általános iskolában el kell sajátítani, szembemenve a tekintélyelvű kormányok által erőltetett nacionalizmussal.

A Magyar Hírlap a Libertisről azt írja, hogy a szervezet működését javarészt Soros György finanszírozza. Székhelye Berlinben van, de az elmúlt években leginkább Brüsszelben fejtett ki lobbi tevékenységet. A többi között például az NGO-k támogatásáért és a szerintük renitens tagállamok szankcionálásáért.

Nézeteiket népszerűsítik

A portál szerint legutóbb például azt követelték, hogy az Európai Bizottság terjessze ki a migránsokat támogató programokat. Felvetették, hogy biztosítsanak biztonságos belépési útvonalat a bevándorlóknak, hogy egyszerűbben érhessék el Európát.

A Magyar Hírlap szerint a Liberties most nyíltan beszáll az EP-kampányba is: európai körútjuk során saját nézeteiket fogják népszerűsíteni, például az egyik könyvük reklámozásával.

A magyar kormányra akartak nyomást gyakorolni

A szervezetről tavaly tavasszal is lehetett hallani. Akkor az egyik izraeli hírportál, a Jerusalem Post írta meg, hogy a Liberties azért lobbizott Németországban, egészen pontosan a német külügyminisztériumban, hogy a Magyarországon működő német cégeken keresztül gyakoroljanak nyomást a magyar kormányra.

A cél az volt, hogy a kormány vonja vissza a bevándorlást segítő civil szervezetekkel kapcsolatos szigorításokat.

A szervezet vezetője ezt egy beszélgetésen később be is vallotta. Dénes Balázs szerint például a Mercedest, az Audit és a Boscht kellene felhasználni, mert ezek a cégek nagy befolyással bírnak Magyarországon, rengeteg embert foglalkoztatnak, rajtuk keresztül a berlini külügy el tudja érni, amit akar.

Tehát Dénes Balázs gyakorlatilag arra akarta rávenni a német kormányt, hogy az ezeknél a cégeknél dolgozó több tízezer magyar állásával zsarolja az Orbán-kormányt, hogy vonja vissza a jogszabályt.

Nagyjából ezzel egy időben, szintén tavaly márciusban került elő egy másik hangfelvétel is. Ezen a tőzsdespekuláns pénzét kezelő szervezet, a Soros Fund Management korábbi vezetője beszélt arról, hogy Soros György alapítványait eszközként használja fel arra, hogy saját akaratát érvényesítse, Magyarországon pedig mintegy kétezer ember dolgozik neki.