Megtartja évértékelő beszédét Donald Trump

 

Donald Trump annak ellenére megtartja a szokásos évértékelő beszédet a kongresszusban, hogy Nancy Pelosi házelnök nem javasolta neki ezt. Az amerikai elnök erről levélben tájékoztatta Nancy Pelosit szerdán.

„Várom, hogy lássam önt a január 29-i rendezvényen a képviselőházban” – írta az elnök. Hozzáfűzte: „nagyon szomorú lenne országunknak, ha az Unióról szóló beszéd nem időben, az előre eltervezett menetrendnek megfelelően, és ami nagyon fontos, nem a megfelelő helyen hangozna el”.

Az Unió állapotáról szóló évértékelő beszédet a mindenkori amerikai elnök a házelnök formális meghívására és a törvényhozás két háza által erről megszavazott határozat után tartja meg. Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök azonban a múlt héten azt javasolta, hogy halasszák el az évértékelőt mindaddig, amíg nem oldják fel a részleges kormányzati leállást.

Ezt azonban a Fehér Ház és a Republikánus Párt az amerikai-mexikói határon építendő fal költségeinek megszavazásához köti. A Trump által szombaton előterjesztett kompromisszumot – amely a határfal építése fejében a fiatal illegális bevándorlókat védő program meghosszabbítását ígérte – a demokraták elutasították.

Arlington, 2019. január 17. Donald Trump amerikai elnök a rakétavédelmi stratégiát áttekintő beszéde közben az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon arlingtoni épületében 2019. január 17-én. Trump beszédében a védelmi kiadások emelését ígérte és prioritásnak nevezte az új rakétavédelmi technológiák kifejlesztését a rakétavédelmi képességek fokozásához. MTI/EPA/POOL/ISP/Martin H. Simon

Donald Trump amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/POOL/ISP/Martin H. Simon)

Donald Trump kedden este levélben kapott biztosítékot az illetékes szolgálat vezetőjétől a biztonságra. A fal építése miatti vita rendezésére és ezzel a részleges kormányzati leállás megszüntetésére szerdán a képviselőház harmadik legfontosabb demokrata párti politikusa, James Clyburn kompromisszumos javaslatot tett.

Eszerint a demokrata képviselők megszavaznák a fal építésére kért 5.7 milliárd dollárt, csakhogy ebből a kormányzatnak nem falat kell építenie, hanem a határ biztonságát erősítő eszközöket, berendezéseket kell vásárolnia. A Clyburn megfogalmazta javaslat szerint drónokat, röntgen-átvilágító berendezéseket, különleges érzékelőket és még több határőrt kell munkába állítani.

Steny Hoyer, a demokraták képviselőházi frakciójának vezetője szerdán szintén „további jelentős összegek” megszavazását helyezte kilátásba. A szenátusban egyébként csütörtökön szavaznak két olyan kompromisszumos javaslatról is, amely a megoldaná a határfal és a részleges kormányzati leállás ügyét is.

Elemzők szerint az ötödik hetébe lépő részleges leállás máris többe került az amerikai gazdaságnak, mint a déli határon építendő falra kért összeg. Sok vállalat vezetője aggodalmát fejezte ki, hogy a részleges leállás lassítja a normális munkát. Észak-Karolinában például egy bíróság úgy döntött, hogy az olajcégek engedélyeit a részleges leállás idején nem adhatják ki. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársainak szakszervezete azt közölte, hogy munkatársaik távolléte miatt veszélybe kerülhet az FBI terrorelhárítási munkája is.

Pelosi hivatalosan is elhalasztotta a beszédet

Szerdán délután Nancy Pelosi levélben tájékoztatta Donald Trumpot arról, hogy hivatalosan elhalasztja az évértékelő megtartását a kongresszusban, amíg a teljes kormányzati munka újra nem indul. Mint írta: a képviselőház „nem vesz fontolóra” annak a határozatnak a megszavazását, amely felhatalmazná az elnököt az Unió állapotáról szóló üzenete elmondására a kongresszusban mindaddig, amig a kormányzati leállás nem szűnik meg.

„Nem vagyok meglepve” – mondta Donald Trump újságíróknak a Fehér Házban. Az elnök hangsúlyozta: „szégyenletes”, amit a demokraták  tesznek. Pelosi a halasztást szorgalmazó korábbi javaslatában arra hivatkozott, hogy mivel a kongresszus biztonsági szolgálatának alkalmazottai sem kapnak fizetést a részleges kormányzati leállás miatt, ezért nem garantálható a rendezvény biztonsága. Donald Trump kedden este levélben kapott biztosítékot az illetékes szolgálat vezetőjétől a biztonságra.