Ismét egy uniós biztossal tárgyalt Soros György

 

A milliárdos ezúttal a davosi világgazdasági fórumon egyeztetett az unió gazdasági és pénzügyi biztosával. A migránskérdést Európa számára, mint egy jó lehetőség látják, ezért támogatni kell. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy most miről egyeztettek. A milliárdos 2004 óta több mint 20 alkalommal vett részt hivatalos találkozón különböző uniós biztosokkal.

A világgazdaság előtt álló kockázatokról beszélt Pierre Moscovici a davosi világgazdasági fórum pódiumbeszélgetésén. Az unió gazdasági és pénzügyi biztosának programja szerint azonban jutott ideje arra is, hogy tárgyaljon Soros Györggyel is a svájci turistaparadicsomban.

Az Európai Bizottság ezt az egyeztetést olyan fontosnak tekintette, hogy az uniós biztosok e heti tevékenységéről kiadott sajtóközleményükben is kiemelték a találkozót.

Lehetőség a migráció

Pierre Moscovici három évvel ezelőtt egy interjúban arról beszélt, hogy a bevándorlás egy lehetőség Európának, a menekültválság ki tudná húzni a kátyúból az EU gazdaságát.

A Magyar Időkben akkor megjelent cikkben az áll, hogy Moscovici szerint ezt úgy lehetne elérni, hogy az érintett kormányok fokozzák a menekültekkel kapcsolatos kiadásaikat. Az uniós biztos szerint a kormányoknak munkalehetőséget, alapvető jövedelmet, lakást, oktatást és egészségügyi ellátást kellene biztosítaniuk a menedékkérőknek.

A pénzügyi biztos nem az egyetlen az uniós vezetők közül, akivel egyeztet Soros György.

Több mint húsz alkalommal tárgyalt Soros

A nyilvánosan elérhető adatok szerint több mint 20 alkalommal volt hivatalos találkozója Soros Györgynek a legfontosabb uniós biztosokkal azóta, hogy Jean-Claude Juncker 2014-ben hivatalba lépett – írta csaknem két hete a Magyar Idők. Mint írják: a hivatalos adatok szerint csak 2016-ban a lobbizási költségek elérték a 2,5 millió eurót.

Soros György már 2016-ban is vendégeskedett az Európai Bizottságnál. Akkor azért járt Brüsszelben, hogy a migráció mellett kampányoljon. Azt mondta: szerinte az uniónak még több bevándorlót kellene befogadnia, a migránsok ellátását pedig hitelből kellene fedezni.

Az alábbi elhíresült képsorok 2017 áprilisában készültek, amikor Jean-Claude Juncker fogadta a milliárdost a belga fővárosban.


Soros György Brüsszelben

A milliárdos üzletember 2018 tavaszán is Brüsszelben járt. Akkor Frans Timmermans-szal, az Európai Bizottság alelnökével találkozott.

Képtelen az a helyzet, hogy egy demokratikus felhatalmazással nem rendelkező ember többször tud találkozni a bizottság vezető politikusaival, mint bármely európai uniós tagország miniszterelnöke – reagált a hírre akkor a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Deutsch Tamás most azt írta: Soros György dróton rángatja az Európai Bizottságát. A fideszes politikus közösségi oldalán közzétett bejegyzésében külön kiemelte azt a négy találkozót, amikor Soros György Frans Timmermans-szal tárgyalt.

Közölte: a találkozókkal kapcsolatban írásbeli kérdést nyújtott be az Európai Bizottsághoz. Azt írta, nincs tovább lehetőség a titkolózásra, nyilvánosságra kell hozniuk minden információt a Soros Györggyel folytatott egyeztetésekről.

A négy találkozóval kapcsolatban Deutsch Tamás a következőket kérdezte:

  1. Ki kezdeményezte a találkozókat és azok miért jöttek létre?
  2. Miről volt szó a tárgyalásokon?
  3. Helyénvalónak tartja-e, hogy demokratikus választásokon szerzett politikai felhatalmazással nem rendelkező személy, egy ismert üzletember, ilyen gyakorisággal egyeztethessen az Európai Bizottság vezető tisztségviselőivel?