Porosenko: Ukrajna nem válik szövetségi állammá

 

Ukrajnában nem lesz semmiféle föderáció, és nem lesz különleges státusza egyetlen régiónak sem – szögezte le Petro Porosenko ukrán elnök kedden, az ország egységének napján mondott ünnepi beszédében.

Száz éve, 1919. január 22-én Kijevben, a Szófia-székesegyházban szentesítették azt a szerződést, amelyet az Ukrán Népköztársaság és a Nyugat-ukrajnai Népköztársaság vezetői előző évben írtak alá a két államalakulat egyesüléséről. Január 22-ét 1999-ben nyilvánította elnöki rendelettel Ukrajna egységének ünnepnapjává az akkori államfő, Leonyid Kucsma.

„Mindenkinek meg kell értenie, hogy Ukrajna egységes állam, egy államnyelvvel, miként az alkotmányban rögzítve van” – szögezte le az államfő. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna saját szabadságának és függetlenségének megerősítése érdekében lépett az EU- és NATO-integráció útjára. „Azért, hogy lemondjunk erről a választásunkról, Moszkva elcsatolta a Krím félszigetet, és megpróbált részekre szabdalni bennünket, hogy könnyebben lenyelhessen. Ismét az a veszély fenyegetett bennünket, hogy elveszítjük egységünket és függetlenségünket” – mondta el Porosenko.

Hangsúlyozta, „az ukrán nép azonban komoly áldozatok és erőfeszítések árán ezt a veszélyt elhárította. A terroristákkal, az orosz zsoldosokkal és az orosz hadsereg alakulataival szemben tanúsított kemény szembenállással megállítottuk az ellenséget. A jelszavunk az egységes ország volt eközben”.

Hozzáfűzte, hogy Ukrajna az utóbbi években sem feledkezett meg az Oroszország által megszállt országrészeiben élő állampolgárairól. „Az egység napján azokhoz fordulunk, akik Ukrajna határain belül, de a Krímben, Donyeck és Luhanszk megye ideiglenesen megszállt részeiben élnek. Sosem feledkezünk meg önökről. Minden nap azért dolgozunk, hogy mihamarabb eljöjjön az önök felszabadulásának napja az ellenség igája alól” – jelentette ki az ukrán elnök.