Erőszakos cselekményeket hajtottak végre tálibok Afganisztánban

 

Az afganisztáni tálibok megtámadtak egy katonai bázist és egy rendőrségi kiképzőközpontot hétfőn az ország középső részén, tizenkét ember meghalt, 30 megsebesült – közölték helyi tisztviselők.

A beszámoló szerint a Vardak tartomány székhelye, Maidansar elleni összehangolt műveletben a kormányzati létesítmények mellett egy öngyilkos merénylő működésbe hozta a járművébe rejtett pokolgépet. Ezután a fegyveresek tüzet nyitottak az afgán kormányzati erőkre. A megtámadott bázison állomásozott az afgán titkosszolgálat mintegy 150 emberből álló egyik különleges alakulata is.

Szálem Asgerkhalil, egy helyi egészségügyi vezető közölte, hogy a támadás halálos áldozatai mind katonák voltak. Egyes sebesülteket a tartományi kórházakba szállítottak, a súlyosabb sebesülteket pedig közvetlenül a fővárosba, Kabulba. A merénylet elkövetőjeként a szélsőséges tálibok jelentkeztek.

A mostanihoz hasonló tálib támadások szinte naponta történnek az ország területének mintegy felében. Az erőszakos cselekmények annak ellenére fokozódnak, hogy az Egyesült Államok egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz a 17 éve tartó háború tárgyalásos rendezésére.

Címlapképünk illusztráció.