Sorsdöntő hónapok előtt áll az Európai Unió

 

Súlyos vereség, majd némileg kozmetikázott May-győzelem Nagy-Britanniában. Mindeközben pedig Németország és Franciaország megerősítené baráti viszonyát az 1963-as Élysée-szerződés kiegészítésével. A közrádió Európai idő című műsorának összefoglalója.

Egy súlyos vereség, majd az ezt némileg kozmetikázó győzelem. Theresa May elveszítette a kilépésről szóló szavazást, majd megnyerte a bizalmi voksolást. A héten nagy többséggel utasította el a brit parlament alsóháza a miniszterelnök által letárgyalt Brexit-megállapodást, amelyen May sikeresen abszolvált egy bizalmi szavazást.

Közeleg március 29., amikor Nagy-Britanniának ki kellene lépnie az Európai Unióból. A dolgok jelenlegi állása szerint akár rendezett megállapodás nélkül is távozhat, ugyanis Theresa May kormányfő csomagját a brit parlament kétharmada, köztük saját pártjának zöme is elutasította. Nem sok idő van már, Brüsszel részéről pedig hajlandóság sincs újratárgyalni a kilépés körülményeit.

Németország és Franciaország még szorosabbra fűzi kapcsolatait

A német–francia baráti szerződés, amelyet a németországi Aachenben ír alá január 22-én a két ország vezetője, a Németország és Franciaország közötti történelmi megbékélés alapját megteremtő, 1963-ban kötött Élysée-szerződést egészíti ki.

A francia elnöknek és a német kancellárnak 2019-ben ez lesz az első találkozója. Két évvel ezelőtt döntöttek arról, hogy az Élysée-szerződés aláírásának ötvenötödik évfordulója alkalmából kiegészítik a dokumentumot egy újabb szerződéssel.

Mintha egy előre lejátszott meccset látnánk, hiszen tavaly jelentették be, hogy készül egy szerződéskiegészítés – mondta Gát Ákos Bence jogász. A Vitapolitika.hu szakértője a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában hangsúlyozta: a két vezető politikus, Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár politikai érdeke is ez a paktum.

„Az Aachen-szerződés a gazdaságpolitika, a kül- és biztonságpolitika, az oktatás, a kultúra, a kutatás és a technológia, a klíma- és környezetvédelem, valamint a határvidékek és a civil társadalmak közötti együttműködések területén fogja szorosabbra fűzni a Németország és Franciaország közötti kapcsolatokat” – hangsúlyozta közleményében a francia elnöki hivatal. – A két ország célja megerősíteni a közös elköteleződést az állampolgárok biztonsága és jóléte érdekében egy szuverénebb, egységesebb és demokratikusabb Európa keretében.”

Emlékeztetett: 2017-ben, amikor Macron megnyerte az elnökválasztást, egy erős európai politikával is kampányolt. Azzal szerette volna növelni népszerűségét, hogy nemcsak Franciaországban, de európai szinten is eredményeket ér el. Előre lendíti az európai integrációt a föderalizmus irányába, viszont Merkel kancellár még nem volt akkor tárgyalóképes – mondta a jogász.

Az Élysée-szerződés lényege

A német–francia barátsági szerződést 1963. január 22-én írta alá Konrad Adenauer és Charles de Gaulle a párizsi Elysée-palotában. A megállapodás révén a kormányzati szinttől az iskolákig sűrű német–francia kapcsolathálózat szövődött. Az ifjúsági csereprogramokban például eddig mintegy nyolcmillióan vettek részt, és több mint 2200 testvérvárosi kapcsolat alakult ki. A szerződést fokozatosan erősítették meg, 1988-ban Helmut Kohl kancellár és Francois Mitterrand elnök a biztonság, valamint a gazdasági és monetáris politika érdekében francia–német kormányüléseket indított.

 

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo