Egyre átláthatatlanabb a Brexit kimenetele

 

Egy súlyos vereség, majd az ezt némileg kozmetikázó győzelem. Theresa May elveszítette a kilépésről szóló szavazást, majd megnyerte a bizalmi voksolást. A héten nagy többséggel utasította el a brit parlament alsóháza a miniszterelnök által letárgyalt Brexit-megállapodást és amelyen Theresa May sikeresen abszolvált egy bizalmi szavazást.

Egyre vészesebben közeleg március 29-e, amikor Nagy-Britanniának ki kellene lépnie az Európai Unióból. A dolgok jelenlegi állása szerint akár rendezett megállapodás nélkül is távozhatnak, ugyanis Theresa May kormányfő csomagját a parlament kétharmada, köztük saját pártjának zöme is elutasította.

Nem sok idő van már, Brüsszel részéről pedig hajlandóság sincs újratárgyalni a kilépés körülményeit – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

A közmédia londoni munkatársa elmondta, ahelyett, hogy a főszereplők alternatívákat keresnének, egyre jobban bonyolódik a helyzet. Mint mondta, a két legnagyobb brit párt saját magán belül is megosztott, saját vezetői ellen fordultak, miközben a leszavazott program helyett nincs másik.

Theresa May közölte egyébként, hogy nem hajlandó előrehozott választásokat kiírni, ezzel kiesett ez az alternatíva is. A kialakult helyzetben egyre többen szorgalmazzák, hogy egy második referendumon meg kellene kérdezni a briteket, mit gondolnak Theresa May csomagjáról, a rendezetlen kilépéséről és az esetleges maradásról.

A parlamentben azonban egyik opciónak sincs többsége, így még mindig nem világos, mit támogatna a képviselők többsége, és ezzel az sem, hogy miként fog alakulni Nagy-Britannia helyzete az Európai Unióban és azon kívül.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo