A tálibok nem tárgyalnak az Egyesült Államok különleges megbízottjával

 

A tálibok cáfolták szombaton a pakisztáni sajtóban korábban megjelent értesüléseket, amelyek szerint készek lennének felújítani a tárgyalásokat az Egyesült Államok különleges megbízottjával, Zalmay Khalizaddal, egyben ismételten elutasították a közvetlen párbeszédet az afgán kormánnyal.

A pakisztáni média arról számolt be, ilyen tárgyalásokra készülnek a fővárosban, Iszlámábádban azt követően, hogy helyi tisztviselők, közte Imran Hán miniszterelnök pénteken találkozott Zalmay Khalizaddal.
Magas rangú tálib vezetők ugyanakkor azt mondták, regionális hatalmak, közte Pakisztán megközelítette őket és arra akarták rábírni szervezetüket, hogy tárgyaljon az Iszlámábádban tartózkodó amerikai küldöttséggel, valamint a békefolyamat keretében az afgán kormány képviselőivel. A tálibok mindkét felvetést elutasították.

Zabiulláh Mudzsáhid tálib szóvivő egy üzenetében azt írta, világossá akarják tenni, hogy nem tárgyalnak Khalizaddal. A tálibok és az amerikaiak között a megbeszélések azt követően szakadtak meg, hogy a szélsőségesek azzal vádolták meg Khalizadot, eltér a tárgyalások megbeszélt napirendjétől, továbbá nem világos mikor tárgyalhatnak újra. Egy magát megnevezni nem kívánó tálib vezető úgy nyilatkozott, újra és újra világossá tették a kabuli kormány számára, nem tárgyalnak vele, mert nem képes teljesíteni feltételeiket.

Az Egyesült Államok szerint bármilyen afganisztáni rendezés feltétele, hogy a tálibok tárgyaljanak a nemzetközileg elismert kabuli kormánnyal. A szélsőségesek azonban elvetik ezt, a központi afgán vezetést törvénytelen bábkormánynak tekintik.

A tálibok szerint csak akkor tárgyalnak ismét az amerikaiakkal, ha szavatolják, csak három kérdésről folytatnak párbeszédet, az amerikai katonák távozásáról Afganisztánból, a hadifoglyok kicseréléséről, továbbá a tálib vezetők szabad mozgásáról.

Zalmay Khalizad csütörtökön érkezett Iszlámábádba, ahol párbeszédet folytatott Imran Hán miniszterelnökkel, Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni védelmi miniszterrel, valamint más tisztviselőkkel.

Címlapképünk illusztráció.