Migránsok tízezreit tartóztatta fel tavaly Marokkó

 

Marokkó tavaly 89 ezer illegális bevándorlót tartóztatott fel, számuk 37 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit – közölte az észak-afrikai ország belügyminisztériuma csütörtökön.

Az afrikai országok állampolgárai által vízum nélkül látogatható Marokkó vált az Európába igyekvő bevándorlók egyik fő tranzitállomásává, miután Olaszország szigorú bevándorlási politikája és a líbiai parti őrségnek nyújtott uniós támogatások miatt csökkent a Líbiából érkező menedékkérők száma.

A belügyi tárca beszámolója szerint a marokkói hatóságok 2018-ban 229 embercsempész-hálózatot számoltak fel, és a Földközi-tengeren 29 715 embert mentettek ki. Az Európába igyekvő migránsok mintegy 80 százaléka külföldi volt, közülük 5608 menedékkérő döntött úgy, hogy önkéntes alapon visszatér hazájába – tájékoztatott a minisztérium.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön Rabatban tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az Európai Unió harminc millió eurót már átutalt Marokkónak a tavaly októberben ígért 140 millió euróból, amely összeggel a helyi hatóságoknak a menekültáradat megfékezése érdekében tett erőfeszítéseit támogatja az unió.

Az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége (Frontex) szerint Spanyolország számít a legfőbb belépési pontnak az EU területére, mióta Olaszország lezárta kikötőit a mentőhajók előtt. Marokkót mindössze néhány kilométer választja el Spanyolország déli részétől, ezen felül az észak-afrikai országban található két spanyol exklávé is, Ceuta és Melilla.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint a Földközi-tengeren keresztül 2018-ban Európába érkezett 111 558 menekült és migráns mintegy fele kelt át Észak-Afrika és az Ibériai-félsziget között húzódó úgynevezett nyugati migrációs útvonalon. Az IOM hozzátette: 2217 ember vesztette életét tavaly a veszélyes tengeri átkelés közben, közülük 744-en a nyugati útvonalon.

A címlapfotó illusztráció.