Az ENSZ migrációs csomagjának elutasítása miatt bírálták az osztrák kancellárt

 

Többen bírálták Sebastian Kurz osztrák kancellárt az Európai Parlament (EP) keddi strasbourgi plenáris ülésén az ENSZ migrációs csomagjának elutasítása miatt, de voltak, akik ugyanezért támogatásukról biztosították.

Az előző félévi osztrák soros EU-elnökséget értékelő vitán Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Ausztria nem szavazta meg decemberben az egyezményt.

Sebastian Kurz osztrák kancellár felszólal az osztrák soros EU-elnökség munkájának értékeléséről szóló vitán (Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

„Nem értettem, hogy mi történik, és most sem értem” – jelentette ki Juncker, aki Kurzhoz hasonlóan a jobbközép erőket tömörítő Európai Néppárt (EPP) tagja.

A brüsszeli testület vezetője az osztrák elnökség méltatásával kezdte felszólalását, mondván, „lenyűgöző teljesítményt” sikerült felmutatni 2018 második felében. Kiemelte, hogy az egyetlen jelentős gyenge pontot a Bécs felől érkező „negatív jelzések” jelentették az ENSZ migrációs csomagját illetően.

Hangsúlyozta, többen bírálják ezen állásfoglalása miatt, azonban tévednek, akik szerint e kérdésnek nincs helye a mostani vitában.

Weber szerint az osztrákok várakozáson felül teljesítettek

Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője nem tért ki az ügyre, pusztán az osztrák elnökséget dicsérte, amelynek során szerinte még az előzetes  várakozásokat is felülmúlták.

A szociáldemokrata képviselőcsoport részéről Maria-Joao Rodriguez azonban elítélte, hogy Ausztria, s példája nyomán több más tagállam is tartózkodott a migrációs csomag szavazásán.

Ska Keller zöldpárti társelnök hasonló véleményének adott hangot, miszerint a lépés ártott az Európai Uniónak.

A GUE-NGL szerint Ausztria szégyent hozott az EU-ra

A patkó bal szélén ülő Egyesült Európai Baloldal – Északi Zöld Baloldal (GUE-NGL) nevében Dimitriosz Papadimulisz szólalt fel, aki szerint Ausztria nagy szégyent hozott az EU-ra az elutasítással.

Jörg Meuthen, a Szabadságjogok és Demokrácia Európája Mozgalom (EFDD) politikusa ezzel szemben úgy vélekedett, hogy az osztrák kormány bátran szembe mert szállni a „katasztrofális” egyezménnyel.

Harald Vlimsky, a Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) frakció osztrák képviselője pedig kijelentette, az osztrákok nagy többsége ellenezte a megállapodást. „Nem akarjuk a jogrendünkbe foglalni ezt az elhibázott szöveget” – mondta.

A nézetkülönbségek ellenére is előre kell lépni

Sebastian Kurz egyebek mellett a brit EU-tagság megszűnésének folyamatáról, a belső piaci szabályozásról, a költségvetésről, valamint a migrációs helyzet sikeres kezeléséről beszélt. Utóbbi kapcsán közölte, megpróbálták nem tovább szítani a kötelező menekültkvótákról szóló vitát, hanem új megoldási javaslatot terjesztettek elő.

A kancellár annyit reagált a bírálatokra, hogy szerinte elfogadhatóak a nézetkülönbségek akár pártcsaládon belül is, a lényeg az előrelépés a fontos területeken.

Öt ország szavazott az ENSZ migrációs csomagja ellen, Csehország, az Egyesült Államok, Izrael, Lengyelország és Magyarország, tizenkettő pedig tartózkodott.

A világszervezet 193 országa még 2016 őszén egyezett meg a nem kötelező érvényű migrációs csomag megalkotásáról, melynek célja a bevándorlás biztonságossá tétele és legális csatornába terelése, az illegális migráció visszaszorítása, a jogosulatlanul érkezők kitoloncolásának felgyorsítása és az integráció erősítése.

Az ellenzők azzal érveltek, hogy a szerződés sérti a nemzeti szuverenitást, pozitív jelenségként tünteti fel a migrációt, valamint nem tesz megfelelő különbséget menedékkérők és gazdasági bevándorlók között.