Zavaros a francia kormány, a tüntetők és az ellenzék kommunikációja

 

Szombaton ismét összecsaptak a rendőrökkel a sárga mellényes tüntetők Párizsban és több francia nagyvárosban. A hatóságok könnygázzal és vízágyúkkal oszlatták a tömeget. Ez volt a kilencedik országos tüntetés Emmanuel Macron politikája ellen: eddig csaknem 84 ezren vonultak az utcákra, közülük 240 embert vettek őrizetbe.

Néhány hete sokkal többen vonultak utcára, mint a legutóbbi, szombati tüntetésen, valószínűleg azért, mert az ünnepek után még csak félgőzzel indult be Franciaország, így nem volt igazán lendületben a demonstráló tömeg sem – mondta Magyar Ágnes Zsófia Franciaország-szakértő az M1 Ma este című műsorában vasárnap.

Hozzátette: az ellenzék, kihasználva a tüntetéseket, a közösségi médiában méltatta a résztvevők kitartását és megmozdulásait, amit néhányan totális sikernek tituláltak.

A szakértő szerint a tüntetések különlegesek, hiszen saját dinamikával rendelkeznek. Mint mondta, a tüntetéseknek nincs állandó szóvivőjük, ezért is születnek ellentmondásos nyilatkozatok és üzenetek. Azonban a tüntetők ennek ellenére is a közvélemény támogatását élvezik.

Nyílt levelet intéz választóihoz az elnök

Emmanuel Macron várhatón hétfőn nyílt levelet intéz a néphez, ami megnyitja majd a nagy nemzeti vitát. Ennek fő témája a sárga mellényesek által megtestesített követelések lesznek, többek között a minimálbér emelésének kérdése, az üzemanyagárak emelése, a túlóra megadóztatásának kérdése.

Magyar Ágnes Zsófia hozzátette: nem lesz senki számára újdonság az, amit Macron a nyílt levélben megfogalmaz majd.

Kaotikus kommunikáció

Nehéz a szélsőségeseket távol tartani egy-egy ilyen megmozdulástól és utcai demonstrálástól – hangsúlyozta a szakértő. A szélsőjobboldal számos alkalommal vádolta Christophe Castaner belügyminisztert azzal, hogy

szándékosan próbálják meg rossz színben feltüntetni a tüntetőket és összemosni a randalírozókkal,

akik gyújtogatnak, fosztogatnak – mondta a szakértő, majd hozzátette: a tüntetők nagy része békés vonulást szeretne.

A tüntetők, illetve a kormány sem folytat egyértelmű és egységes kommunikációt, illetve az ellenzék sem biztos abban, hogy mit mer, és mit nem mer megosztani az emberekkel – hangsúlyozta a szakértő. Kifejtette: folyamatosak az őrizetbe vételek, hiszen a cél továbbra is az, hogy a sárga mellényesek legitimációja megmaradjon azáltal, hogy a békés tüntetők többségben maradnak.

A legutóbb a Champs Elysées-n vonultak végig a demonstrálók, azonban a Diadalívhez közeledve a radikálisok összecsaptak a rendőrökkel. Utóbbiak azt állítják, azért történt összecsapás és azért volt szükség könnygáz bevetésére, mert elszabadultak az indulatok. A tüntetők ezt cáfolták.

A francia kormány szociális és adópolitikája ellen tüntető sárga mellényeseket tartóztatják fel rohamrendőrök Bourges-ban (Fotó: MTI/AP/Rafael Yaghobzadeh)

Sok szempontból lehet vizsgálni a tüntetéseket, azonban

nehéz tisztán látni, kik azok, akik randalíroztak és kik azok, akik nem

– összegezte Magyar Ágnes Zsófia.

Szimpátiatüntetést szerveztek

Két hét múlva szimpátiatüntetést rendeznek Franciaországban, nem Emmanuel Macron, hanem az elnöki hatalom mellett állnak ki majd a résztvevők, akik a sárga mellényesek ellenében szeretnék magukat pozicionálni – hangsúlyozta a szakértő.

Korábban Charles de Gaulle-t is hasonlóan támogatták 1968 májusában.

Akkor csaknem egymillió ember vonult végig a párizsi Champs Elysées-n, azonban most nem számíthatunk ekkora tömegre –fogalmazott Magyar Ágnes Zsófia.

Franciaországban a legnagyobb kérdés az, hogy a szélsőjobboldalt bármikor kész lesz-e az ország az elnöki székbe emelni. A szakértő úgy látja, hogy erre minimális az esély. Bár Emmanuel Macronnak jelenleg nincs kihívója, akit valóban vetélytársként kezelhetne.