Több mint húszezren menekültek el Kelet-Szíriából az elmúlt fél évben

 

Csaknem 25 ezren menekültek el Kelet-Szíriából az ott zajló harcok elől az elmúlt fél évben – áll az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) pénteken kiadott közleményében.

A szervezet aggodalmát fejezte ki annak kapcsán, hogy értesülései szerint az iraki határhoz közeli Deir-ez-Zór tartományban zajló harcok során nőtt a civil áldozatok – köztük a nők és a gyerekek – száma. Az itt található Hadzsín városából a tavaly decemberben kergette ki a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd vezetésű milíciaszövetség az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet fegyvereseit, a város körüli településeken azonban még mindig sok dzsihadista bujkál, az UNHCR értesülései szerint pedig hozzávetőleg 2000 civil rekedt két tűz között.

Az SDF az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció támogatásával szeptemberben kezdett offenzívát a dzsihadista szervezet maradéka ellen a környéken. Előretörésüket lassították az Iszlám Állam ellentámadásai, amelyeket általában rossz időjárási körülményeket kihasználva hajtottak végre, ennek ellenére a milíciaszövetség majdnem teljesen elfoglalta a még a terroristák kezén lévő területeket.

Donald Trump amerikai elnök december 19-én bejelentette, hogy Washington kivonja az amerikai csapatokat Szíriából, elemzők szerint a csapatkivonás jelentős hatással lesz az erőviszonyokra Szíriában.

Az Iszlám Állam 2014-ben kiáltotta ki a kalifátust Irak és Szíria egyes részein, az elmúlt években viszont az általa elfoglalt területei nagy részét elvesztette, jelenleg pedig csupán néhány nehezen megközelíthető, sivatagos részen vannak jelen.

A szíriai válság 2011 márciusában békés kormányellenes tüntetésekkel kezdődött, a konfliktus azonban sokszereplős polgárháborúvá fajult, amely az elmúlt hat és fél évben százezrek életét követelte, és menekültsorba juttatta a 22 milliós ország lakosságának mintegy felét.

A címlapfotó illusztráció.