Pompeo: februárban miniszteri csúcstalálkozó lesz Lengyelországban Iránról

 

Az Egyesült Államok februárban miniszteri szintű csúcstalálkozót szervez Lengyelországban Irán szerepéről a Közel-Keleten - jelentette be Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken a Fox televíziónak adott interjújában.

„Több tucat országot hívunk meg” – mondta el az amerikai diplomácia a közel-keleti körúton tartózkodó vezetője. A tanácskozás február 13-án és 14-én lesz, megrendezését az interjú sugárzása után nem sokkal kiadott amerikai-lengyel közös közlemény is megerősítette.

Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a konferencia a közel-keleti békéről, stabilitásról, szabadságról és biztonságról szól majd, és ennek szerinte fontos része annak biztosítása, hogy Irán ne gyakorolhasson destabilizáló befolyást a térségben.

Az amerikai-lengyel közlemény tudatta: a tanácskozás egy sor olyan kulcsfontosságú témával foglalkozik majd, mint a terrorizmus és a szélsőségesség, a rakétaprogramok elterjedése, a tengeri kereskedelem és a biztonság és az egyes országok által támogatott egyes csoportok jelentette fenyegetés. A közlemény nem nevezte meg konkrétan Iránt.

Pompeo pénteken közel-keleti körútjának újabb állomására, Bahreinbe érkezett. Előtte Egyiptomban, Irakban és Jordániában tárgyalt.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter a Twitter mikroblogon a konferenciát „Irán ellenes cirkusznak” minősítette. Egyúttal bírálta a lengyel kormányt, az esemény házigazdáját is. Varsó sosem fogja lemosni magáról ezt a gyalázatot: míg Irán lengyeleket mentett a második világháborúban, a lengyel kormány most egy reménytelen elkeseredett cirkusznak ad otthont – hangsúlyozta Zaríf.

Közzétett egy képet is, amelyen Bill Clinton volt amerikai elnök látható az elnöksége alatti más világvezetőkkel, mások mellett Hoszni Mubarak megbuktatott egyiptomi elnökkel, vagy Borisz Jelcin néhai orosz államfővel. Zaríf azt írta: azok, akik a legutóbbi, amerikai rendezésű Irán ellenes „műsoron” részt vettek, már vagy meghaltak, megbuktak, vagy elszigetelték őket. „És Irán erősebb mint valaha” – szögezte le.