Négyen jelöltették magukat az Európa Tanács főtitkári posztjára

 

Didier Reynders belga és Marija Pejcinovic Buric horvát külügyminiszter, Andrius Kubilius egykori litván kormányfő, illetve Dora Bakojannisz, a görög diplomácia korábbi vezetője jelöltette magát az Európa Tanács (ET) főtitkári posztjára a határidő lejártáig – közölte a páneurópai szervezet pénteken.

Az ET úgynevezett miniszteri bizottsága márciusban meghallgatja mind a négy indulót, majd dönt a jelöltek végleges, esetleg szűkített listájáról. A végső döntést a tagállamok parlamenti képviselőiből álló parlamenti közgyűlés hozza majd meg a júniusi ülésszakon.

Az új vezető ötéves mandátuma 2019. október 1-jén kezdődik. A jelenlegi főtitkár, Thorbjorn Jagland volt norvég miniszterelnök 2009 óta tölti be a tisztséget, 2014-ben újraválasztották.

A miniszteri bizottság még 2007-ben úgy foglalt állást: a jövőben a szervezet főtitkára állam- vagy kormányfői tapasztalattal rendelkezzék, vagy pedig miniszteri, illetve ennek megfelelő szintű magas beosztást tudhasson maga mögött.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanácsot 1949-ben hozták létre azzal a céllal, hogy emelje a kontinens országaiban a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartásának színvonalát. Magyarország volt az első a keleti blokkból, amely – még 1990-ben –- csatlakozott a mára 47 tagot számláló szervezetbe.