Kényszermunka vár továbbra is a Reuters két újságírójára

 

A mianmari bíróság elutasította pénteken a Reuters hírügynökség két, bebörtönzött újságírójának fellebbezését. Mindkettőjüket államtitkok megszerzésének vádjával 7 év börtönbüntetésre és kényszermunkára ítéltek tavaly szeptemberben. A törvényszék azzal érvelt, hogy a védelem nem tudta alátámasztani a 32 éves Va Lon és a 28 éves Kjav Szo O ártatlanságát.

Aung Naing bíró szerint a vádlottakra kiszabott büntetés megfelelő mértékű volt. Az újságírók még a najpjidói székhelyű legfelsőbb bíróságon fellebbezhetnek a döntés ellen.

„A mai ítélet egy újabb a sok igazságtalanság közül, amelyet Va Lon és Kjav Szo O elszenvedett” – írta közleményében Stephen J. Adler, a Reuters elnök-főszerkesztője. „Egy dolog miatt maradnak rácsok mögött: a hatalom birtokosai el akarták tussolni az igazat. Az újságírás nem bűncselekmény, és amíg a mianmari törvények szerint ez egy borzalmas bűntett, addig az ország sajtója nem szabad, Mianmar elkötelezettsége a jogállamiság és a demokrácia felé pedig kétséges” – tette hozzá.

Rangun, 2018. szeptember 3. Kjav Szo Ót, a Reuters hírügynökség fogva tartott tudósítóját (k) kísérik rendőrök perének ítélethirdetése után egy ranguni bíróságról 2018. szeptember 3-án. A 32 éves Va Lont és a 28 éves Kjav Szo Ót államtitkok megszerzése vádjában 7-7 évi börtönbüntetésre és kényszermunkára ítélték. A két fiatal újságírót még decemberben vették őrizetbe Rangunban, amikor éppen rendőröktől vettek át titkos dokumentumokat, amelyek állítólag a rohingja lázadók elleni katonai hadműveletekről szóltak és amelyeket a hatóságok államtitoknak minősítettek. A két férfi azt állítja, hogy tőrbe csalták őket. (MTI/EPA/Lynn Bo Bo)

Kjav Szo Ót, a Reuters hírügynökség fogva tartott tudósítóját (k) kísérik rendőrök perének ítélethirdetése után egy ranguni bíróságról 2018. szeptember 3-án. (Fotó: MTI/EPA/Lynn Bo Bo)

Az újságírók tíz rohingja férfi és fiú meggyilkolása ügyében folytattak oknyomozást az észak-mianmari Arakán államban. 2017 decemberében tartóztatták le őket Rangunban, államtitkok megszerzése miatt. A két férfi azt állítja, hogy tőrbe csalták őket: rendőrök adtak át nekik hivatalos iratokat, amelyeket a hatóságok államtitoknak minősítenek. Ezek a másolt dokumentumok állítólag a hadseregnek a rohingja lázadók elleni hadműveletéről szóltak.

Röviddel a rendőri találkozót követően őrizetbe is vették őket. A törvény, amely alapján az újságírókat elítélték, még a brit gyarmati időkből való.

A 2017 augusztusában kezdődött katonai művelet hatására több mint 730 ezer rohingja menekült el Mianmar északnyugati Arakán államából a szomszédos Bangladesbe.